Първият случай на новия смъртоносен коронавирус от Китай може да е достигнал до Австралия, здравните власти в Куинсленд потвърдиха, че човек е наблюдаван за състоянието му, съобщава "Гардиън".

Мъжът наскоро се е завърнал от Ухан, Китай с респираторно заболяване и е поставен под карантина в дома си в Бризбейн, докато служителите очакват резултатите от тестовете. В понеделник националната здравна комисия на Китай потвърди предаването на вируса от човек на човек.

Повече от 200 души са заразени с вируса, включително медицински персонал, лекуващ пациенти, разпространил се е в три отделни провинции, както и в Пекин. Във вторник властите в Китай заявиха, че четвърти човек е починал от болестта.

Съобщава са за случаи и в Тайланд, Южна Корея и Япония, като страните засилват проверките на хора, пристигащи от Китай.

Китайският коронавирус се предава от човек на човек

Китайският коронавирус се предава от човек на човек

Джун Наншан, известен учен от Националната комисия по здравеопазване на Китай, който е помогнал за установяване на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. потвърди, че коронавирусът се предава от човек на човек

Във вторник сутринта австралийските здравни власти заявиха, че ще прилагат нови мерки за скрининг за пътници, които летят директно от Ухан за Сидни.

Анте Миличич, треньор на австралийския женски футболен отбор "Матилдас", също потвърди, че Футболната федерация Австралия наблюдава огнището в Китай, където отборът трябва да играе олимпийски квалификации. "Матилдас" трябва да изиграе три мача в Ухан следващата седмица, но Миличич заяви, че се доверява на хората, които вземат решенията и няма да застраши здравето и безопасността на играчите.

Професор Брендън Мърфи заяви, че служителите на австралийските гранични сили и служителите по биосигурност от New South Wales Health ще очакват пристигащите самолети и ще предоставят информация на пътниците.

"Те ще предоставят на всички пътници информационен памфлет на английски и на мандарин, като очертават симптомите на болестта и ги молят да се идентифицират на границата. Ако някой има треска или подозира, че може да има това заболяване и ако се подозира, че има това състояние, NSW Health ще действа според нашите нормални протоколи за сигурност на границите и биосигурност", допълва Мърфи.

Най-честият симптом е висока температура, но пациентите могат да покажат и други респираторни симптоми като кашлица, болки в гърлото и задух.

В по-тежки случаи инфекцията с коронавирус може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и смърт.

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Това е първият коментар на китайския лидер от разпространението на коронавируса

Говорителят на здравеопазването в Куинсланд заяви, че мъжът под карантина се подлага на тестове, тъй като е посетил Ухан. "Мъжът ще остане в изолация, докато симптомите му не отзвучат. Ние внимателно наблюдаваме огнището на коронавирус в Китай."

"Призоваваме всеки, който е развил някакви респираторни симптоми в рамките на 14 дни от пътуването до Ухан, да посети личния си лекар незабавно", се казва в съобщение на здравните власти.

За първи път вирусът е докладван на Световната здравна организация на 31 декември 2019 г., а на 7 януари е идентифициран като нов щам.

Щамовете на коронавирус също са отговорни за Тежък остър респираторен синдром (Sars) и Близко източен респираторен синдром (Mers). Sars уби почти 650 души в континенталния Китай и Хонконг през 2002-2003. В световен мащаб към ноември миналата година близо 2500 души са се заразили с Mers по целия свят, а 858 са загинали.

Към момента, смъртните случаи от новата епидемия от коронавирус е нараснал до шест в централния китайски град Ухан към 20 януари, коментира кметът на града пред държавната телевизия.

Общо 258 случая са потвърдени в града до края на деня в понеделник, заяви в интервю Чжоу Сянван.

Отделно, здравните власти на източната провинция Жеджиан в Китай заявиха, че към 21 януари са обявени общо пет случая на нов коронавирус.

Мистериозната китайска вирусна пневмония тръгна по света - след Тайланд в Япония

Мистериозната китайска вирусна пневмония тръгна по света - след Тайланд в Япония

САЩ предупреди гражданите си в Китай за епидемия