Япония потвърди първи случай на зараза с новия китайски коронавирус, който уби един човек и предизвика предупреждения за пътуващи от Държавния департамент на САЩ, съобщава "Чанел нюз Азия".

Около 30-годишен мъж от префектура Канагава, до Токио, се оказа с положителен резултат, се казва в съобщение на здравното министерство на Япония в четвъртък. Той е бил в китайския град Ухан, където има огнище на пневмония, за която се смята, че е причинена от новия щам на коронавирус.

Това е вторият докладван случай на вируса, открит извън Китай, след като китайски турист в Тайланд бе поставен под карантина.

Японският пациент се връща от Ухан с треска и е хоспитализиран. Той е освободен вчера, след като симптомите отшумяват, се казва в съобщението на здравното министерство.

Тайландските здравни власти съобщиха в сряда, че засилват мониторинга на пътниците, пристигащи на летищата преди китайската Нова година, когато се очаква 800 000 китайски туристи да посетят страната.

Световната здравна организация - СЗО предупреди във вторник, че може да има по-широко огнище и че е възможно вирусът да има "ограничено предаване от човек на човек".

Китайската вирусна пневмония подобна на Сарс е засечена в Тайланд

Китайската вирусна пневмония подобна на Сарс е засечена в Тайланд

Заразен е турист, СЗО "се готви за по-широко огнище... няма ясна клинична картина"

Държавният департамент на САЩ предупреди американците в Китай за огнище на пневмония в централния град Ухан, съобщават "Ройтерс" и СиЕнЕн.

Болестта се появява точно преди празника на Лунната Нова година в края на януари, когато много от 1,4 милиарда души в Китай ще пътуват до родните си градове или в чужбина.

Световната здравна организация и китайските власти предприемат стъпки, за да гарантират, че болестта не се разпространява.

Ситуацията припомня на засегнатите в Азия избухването на Сарс (тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г.  (SARS), който се появи в Китай и уби близо 800 души по целия свят.

Властите в Ухан потвърдиха в сряда, че двойка е сред 41 души с диагноза пневмония, за която се смята, че е причинена от новия вирус. В края на деня няма нови случаи или смъртни случаи, съобщава градската здравна служба.

Общинската здравна комисия на Ухан не коментира дали двойката представлява случай на предаване от човек на човек. Но в него се казва, че съпругът, който е работил на пазар за морски дарове, за който се подозира, че е в епицентъра на огнището, е първият, който се е разболял и че съпругата му не е посещавала пазара.

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

Някои от другите диагностицирани хора също отричат да са посещавали пазара, съобщиха от комисията.

Властите в Ухан също потвърдиха, че китайка е под карантина в Тайланд, първият случай на мистериозния щам на коронавирус, открит извън Китай.

Предупреждението на Държавния департамент на САЩ се позовава на сигнал от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, призовавайки гражданите в Китай, пътуващи до Ухан, да избягват контакт с животни, животински пазари или животински продукти, наред с други предпазни мерки.

Също така се призовават граждани, които са посетили Ухан и се разболяват по някакъв начин, да потърсят веднага медицинска помощ.

В друго изявление от сряда, здравната комисия на Ухан заяви, че 7 от 41 пациенти с пневмония са освободени. В изявлението се казва още, че 450 от 763 души, поставени под наблюдение поради близкия им контакт с пациенти, са освободени.

СЗО: Китайската епидемия от пневмония може да е свързана със Сарс

СЗО: Китайската епидемия от пневмония може да е свързана със Сарс

Нов коронавирус може да стои зад случаите в Ухан