Над 50 случая на пневмония в централния китайски град Ухан може да се дължат на новопоявил се член на семейството на вирусите, причинили смъртоносните огнища на Сарс и Мерс, според Световната здравна организация, съобщава "Гардиън".

Здравната агенция на ООН заяви, че се нуждае от по-изчерпателна информация, за да потвърди точно вида на патоген, причиняващ инфекциите, но заяви, че е възможен нов коронавирус.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които могат да причинят инфекции, вариращи от обикновената настинка до Тежкия остър респираторен синдром (Сарс). Някои от вирусните видове причиняват по-малко тежко заболяване, докато някои - като този, който причинява респираторния синдром на Близкия изток (Мерс) - са далеч по-тежки.

"Първоначалната информация за случаите на пневмония в Ухан ... сочи коронавирус като възможен патоген, причиняващ този клъстер", се казва в съобщение на СЗО.

Тъй като тестовете на китайските власти елиминират коронавирусите на Сарс и Мерс като възможни причини, както и грип, птичи грип, аденовирус и други често срещани респираторни патогени, "следователно нов коронавирус не може да бъде изключен".

Избухването на пневмония започна миналия месец, а 59 случая са докладвани от китайските власти до неделя.

СЗО отбелязва, че коронавирусите се появяват периодично - включително през 2002 г., предизвиквайки Сарс и през 2012 г., причинявайки Мерс.

В докладът се съобщава, че според китайските власти вирусът, който стои зад случаите в Ухан, може да причини тежко заболяване при някои пациенти, но не изглежда да преминава лесно от човек на човек.

"Необходима е по-изчерпателна информация за потвърждаване на патогена, както и за по-добро разбиране на епидемиологията на огнището, клиничната картина, изследвания за определяне на източника, начините на предаване, степента на инфекция и прилаганите контрамерки", допълва СЗО.

През 2003 г. китайски служители прикриха огнище на Сарс със седмици, докато не се появи информация за нарастваща смъртност и слуховете принудиха правителството да разкрие епидемията. Заболяването се разпространи бързо в други градове и страни през 2003 г. Повече от 8 000 души бяха заразени, а 775 починаха.

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан