Китайските власти разследват мистериозна вирусна пневмония, която зарази десетки хора в централния град Ухан. До този момент са потвърдени общо 44 случая, 11 от които се считат за "тежки", съобщиха в петък официални представители, съобщава БиБиСи.

Случаите на болестта принудиха Сингапур и Хонконг да въведат скринингови процеси за пътници от града. Това се случва след разпространени онлайн страхове, че вирусът може да бъде свързан със Сарс - тежък остър респираторен синдром.

Потенциално смъртоносният, подобен на грипен вируса - Сарс, уби повече от 700 души по света през 2002-03 г., след като се установи, че произхожда от Китай. В социалните медии има спекулации за възможна връзка със силно заразната болест.

Полицията на Ухан заяви, че 8 души са наказани за "публикуване или предаване на невярна информация в интернет без проверка". Здравната комисия на Ухан заяви в петък, че разследва причината за епидемията.

Вече са изключени редица източници на инфекция - включително грип, птичи грип и често срещани респираторни заболявания - но не се споменава Сарс. Не е имало и предаване от човек на човек, се добавя в изявлението. Редица заразени са работили на пазара за морски дарове в града, власти прочистват района.

Говорител на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че са запознати с епидемията и е в контакт с китайското правителство. "Има много потенциални причини за вирусна пневмония, много от които са по-често срещани от тежък остър респираторен синдром короновирус. СЗО следи отблизо ситуацията и ще сподели повече подробности, когото има такива."