Турист в Тайланд е първият човек извън Китай, заразен новия вирус, подобен на пневмония, който вече е заразил десетки хора, съобщава БиБиСи.

Жената е поставена под карантина след кацане в Банкок от Ухан, Източен Китай, където е огнището, засечено през декември. Един човек е починал и досега са регистрирани 41 случая на вируса.

Той е идентифициран като коронавирус, който може да причини заболявания, вариращи от обикновена настинка до потенциално смъртоносна Сарс (тежък остър респираторен синдром), който уби над 700 души по света по време на епидемия през 2002-2003 г., с произход Китай.

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Китай разследва мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

Общо заразени бяха повече от 8 000 души в 26 държави, в Китай няма случаи на Сарс от май 2004 г.

Според официалната информационна агенция на страната "Синхуа", туристката пристига в Тайланд на 8 януари, където е хоспитализирана. Никой друг пътник не е заразен.

Отделно във вторник Световната здравна организация СЗО заяви, че изглежда е имало ограничено предаване на вируса от човек на човек, съобщава "Ройтерс".

"От информацията, която имаме, е възможно да има ограничено предаване от човек на човек", коментира Мария Ван Керхове, изпълняващ длъжността ръководител на отдела за възникващи болести на СЗО, пред репортери в Женева.

Тя добави, че организацията се готви за възможността за по-широко огнище: "Все още са ранни дни, няма ясна клинична картина."

Новият случай в Тайланд идва точно преди големия период на пътуване в Китай, тъй като стотици милиони хора се подготвят да пътуват за Нова година по-късно този месец.

На 9 януари летището в Сингапур заяви, че ще започне температурен преглед на пътниците от Ухан. Здравните служители в Хонконг също заявиха, че ще извършват проверки на пътниците и че са засилили дезинфекцията на влакове и самолети, предаде АФП.

СЗО: Китайската епидемия от пневмония може да е свързана със Сарс

СЗО: Китайската епидемия от пневмония може да е свързана със Сарс

Нов коронавирус може да стои зад случаите в Ухан