Властите в Китай са забранили пътуванията от още четири града, които се намират близо до Ухан, който е огнището на новия смъртоносен коронавирус, съобщават световните осведомителни агенции.

Общо над 19 млн. души са засегнати в петте града в провинция Хубей, като населението на Ухан е около 11 млн. души, на Хуанган е около 7 млн. души, а на Ъджоу - към 1 млн. души. Другите два града са Чъби и Джицзян, които са по-малки.

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Всички транспортни връзки от и за града са прекъснати

Властите разшириха ограниченията за пътуване до още два централни китайски града, часове след като съобщиха, че 17 души са загинали, а 617 души са се заразили с болестта.

Ограниченията за пътуване с влак и с друг вид транспорт се прилагат за десетки милиони хора и идват само дни преди китайската Нова година, когато стотици милиони хора пътуват из страната и извън нея.

Китайските власти по-рано днес блокираха Ухан, голям пристанищен град с повече от 11 млн. души население и център на заразата, която се разпространи в няколко други страни по света, като това наложи отмяната на полети и влакове, тръгващи от града, а също и спирането на автобусите, метрото и фериботите в рамките на града.

Кои са жертвите на коронавируса?

Кои са жертвите на коронавируса?

Починалите до момента 17 души предимно са възрастни мъже

До вечерта властите планират да блокират 7-милионния град Хуанган, който се намира на около 50 км източно от Ухан, и да затворят жп гарите в близкия град Ечжоу, в който живеят около 1 млн. души.

В Хуанган общественият транспорт и отпътуващите влакове трябва да спрат обслужването в полунощ. Жителите няма да могат да напускат града без специално разрешение. В Ечжоу всички жп гари ще да бъдат затворени.

В Ухан местните хора казват, че паниката нараства, след като градът е под блокада.

СЗО засега се въздържа да обявява извънредно положение заради коронавируса

СЗО засега се въздържа да обявява извънредно положение заради коронавируса

Експертите все още не виждат причина за това

Новият коронавирус, който за пръв път беше регистриран в края на декември, уби най-малко 17 души и по последни данни разболя 617 души, включително в Тайван, Япония, Тайланд, Южна Корея и САЩ. Новият вирус събуди призрака от повторение на епидемията от SARS, която избухна в Китай през 2002 и 2003 г. и се разпространи бързо, въпреки че властите прикриваха сериозността на кризата. Този вирус в края на краищата уби повече от 800 души по целия свят.

Приблизително 30 000 души средно летят от Ухан на ден, показват данните от въздушния трафик. Много повече хора излизат от града, използвайки наземен транспорт като влакове и автомобили. Градът е промишлен и търговски център в Централен Китай, където се намират най-голямото летище и пристанище в областта.

 Препоръки при пътуване заради китайския коронавирус

Препоръки при пътуване заради китайския коронавирус

314 са потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус