Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега няма да обявява извънредно положение в областта на общественото здраве, валидно за целия свят заради разпространяващия се мълниеносно нов коронавирус в Китай, предават световните осведомителни агенции.

Експерти от СЗО уточниха, че на този етап не виждат причина за обявяване на извънредно положение, но все пак смятат за необходимо дискусиите по въпроса да продължат и днес в Женева.

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Всички транспортни връзки от и за града са прекъснати

Огнището на коронавируса е в централния китайски град Ухан, който е с население от 11 млн. души. От днес в Ухан е спряно движението на автобусите, влаковете и самолетите, за да се ограничи разпространението на заразата.

Властите в Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса и още, по последни данни, 617 заразени. Болни от коронавируса има също в столицата Пекин, в най-големия китайски град Шанхай, Шънчжън и други градове. Заразени с коронавируса има също в Япония, Филипините, Южна Корея, Тайван, Тайланд и САЩ.

Рискови групи са хора с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.

Китай потвърди за 571 случая на новия коронавирус

Китай потвърди за 571 случая на новия коронавирус

Епидемията се разраства