Консулството на САЩ в Ухан, в епицентъра на огнището с новия коронавирус, ще евакуира своя персонал и граждани с чартърен полет, съобщава АП.

Китайският министър на здравеопазването заяви, че страната навлиза в "решаваща фаза", тъй като "изглежда, че способността на вируса да се разпространява се засилва."

Сяоуей отказва да коментира колко време ще отнеме взимането под контрол на ситуацията, но посочените ограничения за пътуване и други строги мерки трябва да доведат до резултати "с най-ниска цена и най-голяма скорост."

В информацията от американското посолство в Пекин се казва, че ще има ограничен капацитет за транспортиране на граждани на САЩ при полет във вторник от Ухан, който ще е директно до Сан Франциско. В случай, че няма достатъчно места, приоритет ще бъде даден на хора, "с по-голям риск от коронавирус".

Междувременно САЩ съобщиха за трети случай - мъж в Южна Калифорния, който е пътувал от Ухан.

Френското консулство също обмисля евакуация на своите граждани, за да напуснат Ухан. Френското правителство проведе извънредна среща в неделя, за да реши дали да репатрира около 800 френски граждани, които живеят в Ухан.

Длъжностните лица ще вземат "решения относно методите и как можем да направим това", след като се събраха, призовани от премиера Едуар Филип, коментира френският министър на здравеопазването Агнес Бузин.

Френски медицински екипи, започнаха да се срещат с пътници, пристигащи с полети от Китай в Париж на "Шарл дьо Гол" и други летища, усилия за откриване на възможни случаи на заразяване.

Япония също се подготвя да изведе своите граждани от Ухан.

Последните данни от неделя, обхващат 24 часа и отбелязват увеличение от 15 смъртни случая и 688 случая на инфектирани.

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Загиналите вече са 57 души, а потвърдените заразени - 2027 души