Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него страната ни е толкова готова, колкото и други европейски страни.

По думите на д-р Кунчев защита от вируса няма и ако някой си въобразява, че лекарите могат да спрат разпространението на вируса - не могат, но могат да намалят риска.

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

Очакват разпространение на вируса и препоръчват предварителни мерки

По отношение на грипната обстановка в страната, д-р Кунчев изтъкна, че по-възрастните хора имат някаква степен от защита, но дори да възникне грип при тях протича по-леко.

Младите хора се разболяват малко по-бързо и развитието от усложнения е по-голямо от новия щам вирус, обясни д-р Кунчев, според когото в първите области, които обявиха грипна обстановка, ще започне бърз спад и ще намалее спадът на заболеваемостта. Грипът е много е динамичен, но и много бързо пада, увери медикът.

Д-р Кунчев съветва родителите да имат по-строг контрол върху поведението на децата си и да ограничат контактите им. Така щяла да се намали общата заболеваемост.

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Фармацевтични компании: Знаем, че може да стане много голяма глобална епидемия

Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, който присъства в сутрешния блок на БиТиВи, заяви, че има опасност за България от новия коронавирус, но не трябва да се раздухва и да се навлиза в паника.

Той дори се пошегува, че вирусът може да не се нарича коварен, а умен с аргумент името, което има, за да може да се изследва.

По думите му до дни ще се появят възможности да се диагностицира и този вирус. Така вирусът щял ще бъде разпознаван като вид.

Българските власти имат капацитета да посрещнат новия вирус, ако навлезе в страната, увери проф. Кълвачев.

"Нито към момента, нито утре ще има място за паника. Трябва да спазваме това, което зависи от нас - лична хигиена, маски, миене на ръцете и избягване на контакти със заразени хора", съветва вирусологът.

41 починали и 1000 болни от коронавирус

41 починали и 1000 болни от коронавирус

Вирусът бързо се разпространява