Симптомите на коронавируса са практически неразличими от симптомите на грипа. Това заяви пред БНТ директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров.

По негови думи, ако някой бъде заподозрян, че има коронавирус, това ще е по епидемиологични данни - ако е бил някъде, където би могъл да има контакт със заразен.

Според него опитът от миналите епидемии показва, че вкарването на такива хора в болница не е добър вариант. Причината е, че там се създават по-големи условия да контактуват с хората и заразата да се разпространи по-широко.

Д-р Мангъров обясни, че в такава ситуация трябва да се спазват всички мерки, за да не се заразят хората, които лекуват евентуалните заболели - маски, ръкавици.

Жертвите на коронавируса са 170, болните - 7711, СЗО заседава извънредно

Жертвите на коронавируса са 170, болните - 7711, СЗО заседава извънредно

Още 12167 души вероятно са инфектирани...

По негови думи става въпрос за животозастрашаваща инфекция, която има много големи възможности за заразяване. Той предупреди, че инфекцията се предава по всички възможни пътища, след като се е разпространила толкова бързо.

Той не очаква лечение за това заболяване в обозримо бъдеще. Именно по тази причина усилията били насочени към изолирането на вируса, за да ограничи разпространението на епидемията. Това обаче е изключително трудно.

По негови думи при настоящата епидемия смъртността е между 3 и 4%, което било доста по-малко от случая през 2002-2003 г., когато смъртността е достигнала 10%, или през 2012 г. при средноизточния респираторен синдром с 35% смъртност.

Трима българи се наблюдават за коронавируса от Китай

Трима българи се наблюдават за коронавируса от Китай

От здравното министерство призовават да не се създава паника

Запитан дали може вирусът да се пренася с пощенски пратки д-р Мангъров обясни, че тези вируси са неустойчиви в околната среда, трябва да има директен контакт.

Той успокои хората, че за да имат подозрения за коронавирус, трябва да са имали личен контакт с другия край на света.

Относно грипа, който в момента върлува у нас, доцентът посочи, че той засяга основно се засягат децата от 1-2-годишна възраст до училищна възраст и протича с висока температура и дразнеща суха кашлица.

Д-р Мангъров посъветва хората да си останат вкъщи, когато почувстват симптомите на грипа.

Две болници в София в готовност да лекуват заразени с коронавирус

Две болници в София в готовност да лекуват заразени с коронавирус

Страната ни е в процес на закупуване на реактиви за диагностика на заразата