Коронавирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. Това заяви проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести пред Bulgaria ON AIR по повод разрастването на заразата в световен мащаб.

Тя посочи, че обстановката е много динамична, тъй като всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. По нейни думи все още не е оценена способността на вируса продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай били доказани 4 поколения на предаване

Проф. Корсун увери, че да момента няма данни лица, които са се завърнали в страната от Китай, да са развили симптоми на остри респираторни заболявания.

Тя обясни, че в Националния център по заразни и паразитни болести са в процес на закупуване на реактиви за диагностика на китайския коронавирус. Очаква се те да пристигнат от Швейцария в най-скоро време.

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

Организацията коригира оценката си

Проф. Корсун поясни, че не всички инфектирани развиват тежки симптоми - между 18% и 25% от инфектираните са тежко болни, докато останалите прекарват сравнително леко заболяването. По нейни думи извън Китай не били установени тежки случаи.

Проф. Корсун се съгласи, че симптомите на китайския коронавирус са близки до тези на грипа, но отбеляза, че при новата зараза няма симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Основните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

Тя посочи, че първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. По нейни думи засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция.

Проф. Корсун посъветва храната да се обработва добре термично.

Първи случай на коронавирус в Германия

Първи случай на коронавирус в Германия

Най-малко 81 души са починали от вируса, а повече от 2800 са заразени

Според нея рискът за българското общество засега е нисък. Тя все пак изрази притеснение от бързото разгръщане на епидемията и заяви, че трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване.

В София се разкриват помещения в Инфекциозната болница и във Военната болница, където евентуално заболелите ще се лекуват, обясни тя.

По нейни думи грипната епидемия у нас не се различава от тези в предходни години. Тя все пак подчерта, че пикът все още не е достигнат.