Трима български граждани - две жени и един мъж, са хоспитализирани и се наблюдават в съмнение дали са заболели от новия коронавирус, който върлува в Китай и вече стигна Европа.

Това стана ясно на брифинг в Министерство на здравеопазването, на който данни дали има случаи на мистериозния вирус у нас дадоха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, здравният инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.

Става дума за български граждани - две жени и един мъж, мъжът и жената са се завърнали от Китай, а другата жена - от Тайланд.

Две болници в София в готовност да лекуват заразени с коронавирус

Две болници в София в готовност да лекуват заразени с коронавирус

Страната ни е в процес на закупуване на реактиви за диагностика на заразата

"Наблюдават се с изключително сериозно граждани, които са се завърнали от Китай и Тайланд. Те са в добро състояние", каза Ананиев. "Но с оглед превенция са взети мерки", уточни д-р Кунчев.

Ангел Кунчев поясни, че жената, която идва от Китай, е под наблюдение и е установено, че има наличие на метапневмовирус, тоест почти 99% отпадат съмненията за "китайския вирус".

Другата жена, завърнала се от Тайланд, е от Добричка област. Там вероятността е значително по-малка, тъй като там има само 6 случая на новата зараза.

Очакванията на здравните власти са, че и трите случая ще завършат благоприятно.

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

Германец е бил заразен от свой колега, китайска гражданка

От здравно министерство обаче призоваха да не се създава паника, тъй като имало случай на гражданка, пътуваща от Лондон, която е имала съмнителна здравна картина, и е била изследвана още на летище "София".

Тя обаче направила "луд скандал" на работещите на летището, затова че искат да я термометрират и да се наблюдава. Има и още един случай на жена, която е пътувала с маска в самолет от Китай, и след като маската й се е скъсала, решила, че е заразена.

"Молим всички граждани да проявяват разбиране и да не се създава паника. Ако задръстим системата с такива случаи, само ще усложним и ще затрудним работата на органите, които се занимават с контрола ", призова д-р Ангел Кунчев.

Иначе министър Кирил Ананиев докладва, че държавата е взела всички необходими мерки за следене на коронавируса.

Българските власти поддържат връзка със СЗО и Европейската комисия и се следят мерките и препоръките за предпазване от заболяването.

МВР и ДАНС се включват в защитата от новия коронавирус

МВР и ДАНС се включват в защитата от новия коронавирус

Засилени са мерките за полетите от Китай

Създадена е оперативна работна група с представители на МЗ, Национална референтна лаборатория, Националния център за паразитни болести, МВР, ДАНС и БЧК, МВнР.

Министерство на здравеопазването е дало указания на Регионалните здравни инспекции, до Инфекциозна болница и до всички лечебни заведения, особено тези с инфекциозни отделения, как да реагират в условие, че се появи съмнение за заразени български или чужд граждани.

Осигурени са средства за купуване на още нови 3 термокамери за Терминал 1 на летище "София" и летищата във Варна и Бургас.

Поръчани са допълнително екипи специално медицинско облекло, ръкавици и маски, които ще се ползват от медицинския персонал. Обект на наблюдение са и пристанищата.

ОАЕ потвърди 4 случая с коронавирус, пристигнали на международно летище

ОАЕ потвърди 4 случая с коронавирус, пристигнали на международно летище

Казахстан спря полети, транспорт и визи за Китай, а селища около Пекин се барикадират