Обединените арабски емирства - ОАЕ потвърдиха първите случаи на новия китайски вирус, който причинява грипоподобни симптоми и пневмония, като обявиха, че лекари лекуват четирима членове на китайско семейство, които току-що са пристигнали от град в епицентъра на огнището, съобщава АП.

Държавната информационна агенция на ОАЕ се позовава се на Министерството на здравеопазването и превенцията, но няма подробности къде се лекуват, нито кога са пристигнали. ОАЕ, където са и Дубай, и Абу Даби е разпределителен център за полети до целия свят.

Властите на летището в Абу Даби и международното летище в Дубай, най-натовареното в света за международни пътувания, продължават да проверяват пътници и екипажи на полети от Китай.

Не е ясно как семейството е напуснало Ухан и стигнало до ОАЕ. Китай затвори летището на Ухан и транспорта в града миналия четвъртък, за да спре разпространението на вируса. Блокадата след това обхвана до 17 града с повече от 50 милиона души.

Служителите на Emirates вземат "всички необходими предпазни мерки в съответствие с научните препоръки, условия и стандарти, одобрени от Световната здравна организация", заяви министерството. "Общото здравословно състояние не е причина за безпокойство."

Държавните и правителствени медии в ОАЕ внимателно обявиха новините в сряда, подчертавайки, че властите заявяват, че ситуацията е под контрол

Emirates заявиха, че продължават полетите си към Пекин, Гуанджоу и Шанхай, както и до Хонконг.

"Предоставяме маски и дезинфекциращи средства за целия екипаж при полетите ни до Китай", се казва в съобщението на компанията. "Нашият екипаж, който обслужва пътници с някакви симптоми, е посъветван да носи маски на борда."

А в Казахстан, власти решиха да преустановят издаването на визи за китайски граждани като допълнителна защитна мярка за предотвратяване на разпространението на коронавирус. "Издаването на визи за китайски граждани е спряно", се казва в съобщението на правителствения сайт.

От 3 февруари Казахстан прекратява въздушните връзки с Китай. От 29 януари преустановява пътническите автобусни превози, от 1 февруари спират и пътническите влакове по маршрути между Казахстан и Китай.

Увеличават се заразените от коронавирус по света, в Германия вече са 4

Увеличават се заразените от коронавирус по света, в Германия вече са 4

Австралия праща 600 души под карантина на остров и пресъздаде вируса в лаборатория

В същото време, с барикади и пазачи, села в покрайнините на Пекин се затварят за външни лица, за да се предпазят от заразяване с новия коронавирус. Пътищата се блокират от купчини пръст или нещо друго, което може да спре движението, вързани са червени транспаранти и заплашително изглеждащи селяни, носещи маски и червени ленти охраняват, за да предотвратят навлизането на външни лица и техни превозни средства.

Желаещите да преминат трябва да докажат, че не са пътували до Ухан или други засегнати райони. "Ако допуснем един заразен, цялото село ще бъде съсипано", коментира Чен Шуй, член на селския комитет в провинция Джуангке в провинция Хебей, която граничи с Пекин.

На входа на друго село, Донгоуе, електрически екран показва съобщение от местния управителен комитет: "Без събирания, без посещения, предотвратяване на заразяване." "Разяснихме, че хората и колите не могат да влязат в селото", заяви ръководителят на местната комисия Ван Худжийн. "Надяваме се, че това може да защити нашето население, а също и да помогне на страната."

Ли Шулин, ръководител на комитета в село Датун, заяви, че всяка общност с подобни размери в региона използва същата тактика и че тази година лунната нова година, която започна миналата седмица, има много различно усещане от предишните години. "Хората спряха да посещават новогодишни празненства. Повечето от тях останаха у дома".

Коронавирусът принуди British Airways да отмени полетите до и от Китай за 2 месеца

Коронавирусът принуди British Airways да отмени полетите до и от Китай за 2 месеца

До момента най-малко 132 души са починали от коронавируса, а повече от 6000 са заразени