Коронавирусната епидемия се разпространява сред повече от 6000 души в Китай и други страни по света, съобщават АП и БиБиСи.

Китай: 5 974 случая на континента, в Хонконг има 8 случая, а в Макао - 5. Почти всички 132 смъртни случая са в централна провинция Хубей, където са регистрирани първите случаи през декември. 

Тайланд: 14; Тайван: 8; Сингапур: 7; Малайзия: 7; Япония: 6; Австралия: 5; САЩ: 5, двама в Южна Калифорния и по 1 във Вашингтон, Чикаго и Аризона; Южна Корея: 4; Франция: 4; Германия: 4; Канада: 3; Виетнам: 2; Непал: 1; Камбоджа: 1; Шри Ланка: 1.

Обединените арабски емирства в сряда потвърдиха първи случай на новия китайски вирус. Държавната информационна агенция WAM от ОАЕ направи съобщението, позовавайки се на здравното министерство. В него се казва, че заразеният е пристигнал от Ухан.

ОАЕ е разпределителен център за пътувания със самолет по света.

Коронавирусът се разпространява в Китай

Коронавирусът се разпространява в Китай

Властите в пълна мобилизация

Австралия планира да постави под карантина 600 завърнали се граждани за две седмици на остров - на около 2 000 км от континента.

Япония, САЩ и ЕС репатрират свои граждани. Президентът Си Дзинпин нарече вируса "дявол", но заяви, че Китай ще го победи.

Евакуираните австралийци ще са остров Рождество в продължение на две седмици, заяви премиерът Скот Морисън. Съобщението предизвика спор, тъй като островът е най-известен като център за задържане на мигранти, който е подложен на критика заради условията и предполагаемите нарушения на правата на човека.

Към момента там има семейство от Шри Ланка, съоръжението е построено за над 1000 души. Нова Зеландия ще си сътрудничи с Канбера, за своите 53 граждани, които ще бъдат евакуирани заедно с австралийците.

Около 200 граждани на Япония са излетели от Ухан и са кацнали на летище "Хенада" в Токио. Около 650 други заявиха, че искат да бъдат репатрирани, а японското правителство планират нови полети.

Според японските медии няколко от завърналите се имат треска или кашлица. Всички ще бъдат откарани в болница, независимо дали проявяват симптоми. След това те ще бъдат тествани в карантинно отделение, преди да се приберат вкъщи и ще трябва да не напускат къщите си, докато резултатите не бъдат готови.

Служители от местното консулство на САЩ, както и някои американски граждани вече напуснаха град Ухан. Според СиЕнЕн евакуираните може да останат в изолация в хангар на летище до две седмици.

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Влиза през лигавицата на окото, в Азия дезинфекцират самолети и градски транспорт

Външното министерство на Обединеното кралство организира евакуацията на около 200 британци, които искаха да напуснат района. Но някои граждани критикуват правителството, като твърдят, че липсва подкрепа за завръщане у дома.

Отделно са предвидени два самолета за граждани на ЕС, като 250 френски граждани заминават с първия полет.

Южна Корея заяви, че около 700 граждани ще заминат с четири полета тази седмица. Не е ясно дали те ще бъдат под карантина, но южнокорейските медии съобщават, че правителството ще покрие всички разходи за заразени. Досега в страната има четири потвърдени случая на вируса.

Междувременно Хонконг обяви планове за намаляване на трансграничното пътуване между града и континентален Китай.

Учените в Австралия са първите, които пресъздадоха новия коронавирус извън Китай в това, което те нарекоха "значителен пробив".

Откритието ще бъде споделено със Световната здравна организация (СЗО) с надеждата, че може да помогне на усилията за диагностициране и лечение на вируса. Учените в Китай също пресъздадоха вируса и споделиха неговата геномна последователност, но не и самия вирус.

Изследователи от специализирана лаборатория в Мелбърн, Австралия, заявиха, че са успели да отглеждат копие на вируса от заразен пациент. Пробата им е изпратена миналия петък.

"Подготвяхме се за подобен инцидент в продължение на много, много години и точно затова успяхме да получим отговор толкова бързо", коментира д-р Майк Кътън от Института "Питър Дохърти" за зарази и имунитет.

"Тестът за антитела ще ни позволи ретроспективно да тестваме пациенти, за да можем да съберем по-точна картина колко широко разпространен е вирусът и следователно, наред с други неща и истинската смъртност", допълва той.

"Това ще помогне и при оценката на ефективността на пробни ваксини."

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

Германец е бил заразен от свой колега, китайска гражданка