Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че Китай е сигурен, че победи коронавируса "дявол", в коментари за китайската държавна телевизия, цитиран от световните медии.

Коментарите на президента са, след като в Пекин се срещна с ръководителя на СЗО, за да обсъди как да защити китайците и чужденците в райони, засегнати от вируса и "възможни" алтернативи за евакуация, заяви говорител на СЗО.

"Вирусът е дявол и не можем да оставим дявола да се скрие", обяснява Си Дзинпин. "Китай ще засили международното сътрудничество и приветства участието на СЗО... Китай е уверен в победата в битката срещу вируса."

Джун Наншан, известен учен от Китайската национална здравна комисия, заяви пред официалната информационна агенция "Синхуа", че заразата "няма да се увеличи в големи мащаби. Вярвам, че трябва да достигне връх след седмица или около десет дни".

"Смъртността със сигурност ще продължи да пада", въпреки че досега не е намерено лечение, но благодарение на технологиите за поддържане на живот и усилията на изследователи и медицински работници.

Вирусът се разпространи бързо през Ухан, защото "има много леки случаи, подобни на обикновени настинки", заяви за държавния телевизионен оператор CCTV Зен Гуан, член на старшия експертен съвет на здравната комисия.

"Битката при Ухан се провежда при ситуация, в която няма ясна граница между нас и врагаВ сравнение със САРС, новият коронавирус е по-хитър", допълва Зен, който е и главен епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Независимо от това, Зен смята, че ситуацията ще се подобри с настъпването на по-топлото време, което "не е благоприятно за разпространението на инфекциозни респираторни заболявания".

Кметът на Ухан подава оставка и признава вина пред гражданите за коронавируса

Кметът на Ухан подава оставка и признава вина пред гражданите за коронавируса

"Човечеството е преминало през черна смърт, мор, едра шарка... бяхме принудени да затворим града"

В същото време Европейската комисия заяви, че може да помогне за финансиране на репатрирането на засегнатите от коронавирус европейци, който се разпространява бързо в Китай, чрез така наречения Механизъм за гражданска защита на ЕС.

Говорител на изпълнителната власт на блока коментира на брифинг, че досега не е имало искания от държавите-членки на ЕС за помощ при репатриране на граждани.

Държавите по света планират да евакуират дипломатически персонал и граждани от китайски райони, засегнати от новия коронавирус.

Ухан, град с 11 милиона население в провинция Хубей и епицентър на огнището е блокиран, като голяма част от Хубей, където живеят близо 60 милиона души, е под някакъв вид ограничение за пътуване.

"Комисията работи на всички нива, за да следи ситуацията по отношение на разпространението на коронавирус", заяви говорител и добави, че е активирана "система за бързо предупреждение", за постоянно споделяне на информация.

Координационен център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) също обсъжда с държавите-членки потенциални действия, включително използването на механизма за гражданска защита, ако бъде поискано.

"Механизмът може ... да улесни транспортирането на специализирано оборудване за скрининг на вируса, като например термокамери, и по-важното е, че механизмът може да се използва и за репатриране на граждани на ЕС от Китай", добави говорителят на ЕК.

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

Германец е бил заразен от свой колега, китайска гражданка