Кметът на Ухан Джоу Сиануан подава оставка в знак на признание за вина спрямо жителите на града. Той коментира това в интервю пред Централна китайска телевизия (CCTV), цитирана от ТАСС.

"Ако това помогне да се ограничи разпространението на вируса, бих искал да подам оставка и да се извиня по този начин", обяснява кметът на града, където е огнището на новата пневмония, причинена от коронавирус 2019-nCoV.

Хонконг и Русия затварят граници с Китай, при 65% увеличение на заразените в страната
Обновена

Хонконг и Русия затварят граници с Китай, при 65% увеличение на заразените в страната

Очаква се пик на заразени между април и май и готовност за световна пандемия

Той добави, че решението за блокиране на Ухан е "наистина трудно. Що се отнася до град с повече от 10 милиона души, такова решение беше взето за първи път в историята на човечеството", подчертава Джоу Сиануан.

"Затворихме града, за да спрем разпространението на вируса, но се страхувам, че по този начин си спечелихме лоша историческа репутация", допълва той.

По думите му, "човешките същества са преминали през толкова много рискове в процеса на своята еволюция, като например черна смърт, мор, едра шарка. Не можем да предвидим колко сериозна ще бъде настоящата опасност, затова бяхме принудени да затворим града".

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Влиза през лигавицата на окото, в Азия дезинфекцират самолети и градски транспорт

"Ние предоставяме безплатни продукти, готова храна и медицински грижи за хората, които са под наблюдение или карантина в общността. Някои от тези мерки обаче все още са далеч от перфектни", признава кметът и потвърждава случаи на отказ на шофьори да доставят стоки до медицински заведения от страх от инфекция.

Свидетели коментират пред ТАСС по телефона за големи опашки от хора, които чакат за медицински преглед в болници и медицински центрове.

Има случаи на паника, липса на продукти и медицински маски. Много жители са недоволни от прекъсването на транспортните връзки между градските квартали, разположени на различните брегове на река Яндзъ.

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

В Германия е първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа

Германец е бил заразен от свой колега, китайска гражданка