Хонконг обяви във вторник, че затваря много от своите гранични пунктове с континентален Китай в опит да овладее коронавируса от Ухан, съобщава СиЕнЕн. Между неделя и понеделник имаше 65% скок в броя на съобщените случаи в континентален Китай, от около 2700 на над 4500.

Три региона в Далечния изток на Русия също затварят границите си с Китай до 7 февруари заради коронавируса в Китай, съобщават "Ройтерс" и ТАСС, позовавайки се на губернатора на област Хабаровск. Затварянето засяга граничните пунктове в еврейската автономна област, областите Хабаровск и Амур.

Кари Лам обяви на пресконференция, че затварянето ще бъде "временно", като добави, че градът също намалява броя на туристическите визи, които издава на посетителите от континенталния Китай, и намалява наполовина броя на входящи полети от континенталната част.

Навсякъде в Китай са потвърдени случаи, всяка провинция и територия с изключение на Тибет, който тази седмица обяви безсрочното затваряне на всички туристически атракции и задължителна двуседмична карантина за всички пътуващи, влизащи в региона.

Лам добави, че мерките на Хонконг включват също намаляване на броя на входящите автобуси от континенталната част и спиране на трансграничните автобусни превози на моста Хонконг-Зухай-Макао. Всички трансгранични фериботни услуги също ще бъдат спрени.

Операциите на жп гарата в Хонконг, която осъществява високоскоростни железопътни услуги до континенталната част, също спират. Пътническите услуги ще бъдат временно спрени на граничните пунктове Хунг Хом, Ша Тау Кок и Ман Кам. Ходът за затваряне на Хонконг идва след интензивен натиск от страна на депутати и медицински съюзи, един от които заплаши със стачка, ако границата не бъде затворена.

Американските центрове за контрол на заболяванията издадоха предупреждение от ниво 3 срещу "всички несъществени пътувания до Китай" - най-високият сигнал при скала от 1 до 3. "Има продължаващо огнище на респираторни заболявания, причинено от нов коронавирус, който може да се разпространи от човек на човек, има ограничен достъп до медицинска помощ в засегнатите райони."

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Китай потвърждава - коронавирусът се предава чрез контакт

Влиза през лигавицата на окото, в Азия дезинфекцират самолети и градски транспорт

Около 60 милиона души са поставени под ограничения за пътуване в Хубей, като почти цялото движение в и извън самия Ухан е спряно и голяма част от града е затворена. Въпреки колосалните усилия - и потенциалните социални и икономически разходи - за ефективна карантина на Хубей, изглежда, че това става твърде късно, за да спре разпространението на вируса. По времето, когато Ухан въвежда дори основен скрининг на пътници, напускащи града, вирусът е в Япония, Тайланд и Южна Корея и се е разпространил в по-голямата част от останалата част на Китай.

Част от проблема е, че вирусът може да се разпространи, преди да се появят симптоми, според китайския здравен министър Ма Сяоуей. "Това означава, че инфекцията е много по-заразна, отколкото първоначално смятахме. Това е по-лошо, отколкото очаквахме", коментира пред СиЕнЕн Уилям Шафнер, дългогодишен съветник на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Изказвайки се на пресконференция в понеделник, Габриел Леунг, председател по обществено здраве и медицина в Университета в Хонконг, предупреди, че броят на случаите може потенциално да се удвои на всеки шест дни при липса на решителни действия на правителството. "Тази епидемия нараства с доста бързи темпове и се ускорява", обяснява Леунг, който е и основател на Сътруднически център на СЗО за епидемиология и контрол на инфекциозните заболявания в Хонконг.

Той прогнозира, че действителният брой случаи - включително тези, които които са с инкубационен период на вируса, но все още не показват симптоми - може да са 10 пъти повече от съобщеното.

Екипът на Леунг представя два сценария - един с карантина на населението, както е наблюдаван в Ухан, и един без - но повече или по-малко резултатите са идентични, защото вирусът вече се е разпространил в други големи населени центрове в Китай, които скоро могат да станат жертва на самоподдържащи се епидемии.

Леунг заяви, че предвид констатациите, той чувства необходимостта да предупреди властите и обществеността, прогнозирайки пик на случаите между април и май.

Той добави, че хората трябва да се подготвят за потенциална пандемия в световен мащаб - макар че "не е сигурно ... ние трябва да се подготвим по-добре за това".

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Загиналите вече са 57 души, а потвърдените заразени - 2027 души