Емилия Масларова участва в международната конференция "Здраве и безопасност при работа - европейски практики и предизвикателства".

След приключването й тя каза пред журналисти, че България е една от страните където се прилагат най-много ратифицирани конвенции - 77, по отношение на безопасната работа, условията на труд и трудовото законодателство.

Тя посочи, цитирана от БНР, че страната ни като член на ЕС трябва да спази приетата директива за намаляване с 25 процента на смъртните случаи при трудови злополуки.

България е постигнала международните стандарти по отношение на присъствието на трудови инспекторипри съблюдаването на условията на труд, заяви д-р Юка Такала - директор на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. В страната ви има по един инспектор на десет хиляди работника, посочи той.

С работата на инспекцията по труда и превенцията по отношение на условията на труд е постигнато намаляване на трудовите злополуки от 6 391 през 2000 година до 4048 през миналата, посочи Масларова.

При 65 хиляди проверки на трудовите инспектори за изминалите пет години са съставени 385 хиляди предписания, от които само 0.5 процента не са изпълнени.

Като цяло министърът на труда и социалната политика отчете, че е намалял броят на наетите без трудови договори, но в същото време се отчита тенденция към увеличаване на работното време за работа на наетите.

Строителството и добивната промишленост са отраслите, където се наблюдават най-чести нарушения на условията на труд, добави Масларова. В услугите и туризма често се случва да се работи с работно време над законово регламентираното, каза още тя.

Инспекциите в страната са подали 272 сигнала до прокуратурата относно нарушения на трудовото законодателство.

С международната конференция днес Главна инспекция по труда отбеляза и стогодишнината си. Инспекторатът по труда е създаден с указ на княз Фердинанд Първи на 3 ноември 1907 година.