Пациентите с онкологични заболявания трябва да имат балансирано хранене и не трябва да изключват нито една група храни от менюто си. Това съобщиха от фондация "Една от 8".
Според организацията има множество митове, свързани с храненето на пациентите с онкологични заболявания, чието приложение може да доведе до прекъсване на лечението с животозастрашаващи последици. Управителят на фондация "Една от 8" Гергана Богданова посочи, че правилното хранене е ключово в терапията на всички онкологични заболявания.
Медицинският онколког доц. д-р Ася Консулова отбеляза, че след като научат диагнозата, онкоболните променят значително хранителния си режим. Тя подчерта, че това може да е опасно. По думите й само специалист с медидицинско образование може да даде препоръка дали е нужна промяна в диетата. Консулова посочи, че между 15% и 40% от пациентите с онкологични заболявания развиват малнутриция, което ги поставя в риск от усложнения и дори прекъсване на лечението.
Психологът Антонина Топалова заяви, че онкологичните пациенти са изключително фокусирани върху хранителния им режим, тъй като в целия процес на лечение това е единствената част, която те могат да контролират. Тя поясни, че на този етап е нужна освен психологическа подкрепа и насочването към правилния лекар специалист по хранене.
Специалистът по хранене и диететика д-р Дарина Найденова Христова подчерта, че в стремежа си да контролират заболяването, жените са склонни да си наложат сериозни ограничения в храненето, като изключат от менюто си цяла група храни. По думите й тези мерки крият риск. Според нея онкоболните лица трябва да имат балансирано хранене и не трябва да изключват нито една група храни от менюто си.
Фондация "Една от 8" отбелязва, че сред най-полезните храни се нареждат плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, риба и морски дарове, зехтин, авокадо, маслини, млечно-кисели продукти (кисело мляко, сирене). Хранителните ограничения при пациентите с рак на гърдата се свеждат до няколко категории храни, които потенциално увеличават риска от ракови заболявания и това са пържени и панирани храни, месни деликатеси (колбаси, пушени и консервирани меса, риби и морски дарове) и ултрапреработени храни, богати на "бързи" захари, наситени и транс мазнини, сол, консерванти и др. Алкохолът и тютюнопушенето също трябва да бъдат изключени.
Фондацията не препоръчва прием на мултивитаминни препарати. Нуждата на хранителни добавки се преценява строго индивидуално на база на навиците на хранене и начина на живот. Предписанието им се съобразява с наличието на съпътстващи заболявания, които може да нарушат усвояването или метаболизирането на конкретни витамини, минерали и др. и не на последно място и с лабораторните резултати, доказващи вероятни хранителни дефицити.
Според "Една от 8" индивидуално съобразената хранителна диета може да подпомогне по-доброто понасяне на лечението и по-бързото възстановяване. За спазването на правилния калориен прием специалистите препоръчват т.нар. готови за консумация храни за специални медицински цели (ентерални храни). Те са балансирани по отношение на протеини, въглехидрати, мазнини, фибри, витамини, макро- и микронутриенти и са с точно фиксирани калории. Ентералните храни са разработени така, че да бъдат лесно смилаеми и добре усвоявани от организма и поддържат нормалната функция на стомашно-чревния тракт. Те могат да се използват самостоятелно, когато не е възможен приема на храна, но могат и да допълват нормалното хранене.
USD
CHF
EUR
GBP