България е в негативните статистики по отношения на рака. Това стана ясно на пресконференция на тема: България в Европейската мрежа на националните хъбове за борба с рака (ECHoS) - настояще и перспективи.

Доц. д-р Димитър Калев, председател на УС на СОНМ посочи, че миналата година е публикуван българския антираков план. За съжаление дейности по него няма. Националните хъбове трябва да следят изпълнението му, според европейските препоръки. Хъбовете на отделните членки трябва да действат съгласувано помежду си. Две НПО-та са част от паневропейскияантираков консорциум. За да се изпълнява антираковия план, според Калев, трябва да има анализ на настоящото състояние.

България няма раков регистър, няма ракови скрининг програми, подчертава той. Няма и критерии за ефективност на диагностични процедури. България няма и ефективни палиативни грижи, подчерта доц. Калев.

За българите ракът все още е фатална диагноза

За българите ракът все още е фатална диагноза

Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 жени

Амбицията на българския хъб е да събере всички заинтересовани страни и антираковите мерки да бъдат облечени в конкретни нормативни рамки. Пътят на пациента е затруднен в лечението, стана ясно още.

Доц. д-р Ася Консулова, началник Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО - София подчерта, че в България има много добри онколози. Предлага се и много добро лечение, но то не е стандартизирано. Трябва да има ясна отговорност кой за какво отговаря, посочи тя.

Освен ракови центрове, са ни нужни точни критерии за лечението в специализираните центрове на по-високо ниво. На последно място на преживяемост от рак сме на последно място в ЕС. На последно място сме и по отношение на диагностика на онкологични заболявания.

С ракови хъб може да се подобри грижата за онкоболните, според доц. Консулова.

Ракът на кожата като епидемия - 500 000 ще бъдат диагностицирани до 2040 г.

Ракът на кожата като епидемия - 500 000 ще бъдат диагностицирани до 2040 г.

в световен мащаб от 2020 до 2025 диагнозата меланом ще се увеличи с 18%, а смъртността ще нарасне с 20%