Смущаващи тенденции в нагласите за заболяемостта от рак отчитат неправителствени организации. 

Откриването на рака не е проблем, проблем е ако не бъде открит навреме, смята Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Общественото съзнание е натоварено с какво ли не и клишетата избуяват, по думите й.

В последните 20 години напредъкът на медицинската наука успя да смени, според нея, статута на раковото заболяване от нелечимо към лечимо заболяване. Имаме фантастични болници, лекари, техника, но те не са правилно разпределени според Александрова. Този ресурс трябва да се разпредели в страната, за да може всеки максимално бързо да получи грижата, от която се нуждае, посочи още тя и добави, че пациентите разчитат много на националния антираков план.

Евелина Славкова, социолог от изследователски център "Тренд" представи данни от проучване за превенцията на онкологичните заболявания. 1002 души са минали през проучването по метода лице в лице в периода от 11 до 18 януари 2023 г. 

24% са провеждали профилактични прегледи, а 74% не са минавали през такива. Това според Славкова показва ниска профилактична култура. В София в по-малък дял са правили профилактични прегледи, докато в провинцията пациентите по-често се профилактират.

35% са търсили информация за онкологичните заболявания, а 63% казват, че не са. По-възрастните и хората с по-висок образователен статус търсят повече информация. 61% обаче смятат, че профилактиката на рака в възможна. Само 16% смятат, че превенцията е невъзможна.

За 37% диагнозата рак е лечима, за 35% е по-скоро нелечима, само 3% смятат, че ракът е напълно лечим. Това е в рамките на статистическата грешка, каза Славкова. Общото усещане е драматично, допълни тя.

17% от анкетираните не могат да преценят и нямат отношение към темата. 71% знаят какво представлява химиотерапия, 21% не знаят, а 8% не са сигурни какво точно представлява.

За 62% обаче има държави, където ракът се лекува по-успешно, отколкото у нас. В топ три на държавите, където хората смятат, че лечението на рак е успешно са - 72% посочват Турция, 51%- Израел, 46%- Германия.

71% биха си направили безплатен профилактичен преглед за онкологично заболяване, докато 15% не биха. Това са предимно младите хора и тези с ниско образование.

Жените повече се интересуват от онкологичните заболявания, отколкото мъжете, стана ясно от коментара на Евелина Славкова. Лиляна Асенова от Национално сдружение за борба с рака на маточната шийка каза, че ракът на маточната шийка подлежи на скрининг след рака на гърдата. Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 жени, по думите й. Заради коронавируса програмата за скрининг на това заболяване отбелязва регрес.

От страните в ЕС само в България смъртността от рак се увеличава, сочат данните от европейския доклад, представени в рамките на събитие, посветено на 4 февруари - Световния ден за борба с рака.