Последното социологическо проучване на НЦИОМ показва, че повечето анкетирани не са оптимисти за изхода от борбата с престъпността.

46% от запитаните допускат, че дори МВР и прокуратурата да съберат необходимите доказателства, това няма да е гаранция за издаване на справедливи присъди, съобщи БНР.

Желанието виновните да получат справедливо възмездие е огромно, но и неверието в българското правосъдие също е високо, коментират социолозите.

Иначе мнозинството от запитаните - 71%, не се съмняват в твърдата воля на правителството да продължи да се бори с престъпността. Това отличава масовите оценки за акциите на кабинета Борисов срещу престъпността от тези за предходните правителства.

1/3 от жителите в градовете са подобрили мнението си за Кабинета, откакто МВР започна операциите срещу престъпния контингент.

В същото време, една пета от интервюираните признават, че не са променили лошото си отношение към правителството.

56% от пълнолетни жители на градовете посочват, че силно се интересуват от операциите, които МВР предприе през последните месеци („Наглите"„Октопод" и др.).

Високите очаквания на хората за справяне с престъпността са много задължаващи за всички, ангажирани с конкретните действия и операции.

Масово е желанието да се разкрие истината за връзките на организираната престъпност с лица в държавните институции, съдебната система и политическите партии.

Две трети от запитаните очакват, че операциите на МВР от последните месеци ще възстановят доверието към България от страна на международните институции.

При подобно масово одобрение на предприетите от държавата мерки не може да се търси партийно пристрастие или пък конюнктурна подкрепа.

Хората са наясно, че без да се нанесе решителен удар срещу организираната престъпност, не е възможно да се изчисти образът на страната ни в Европа, нито да настъпят положителни промени у нас.

Досегашният опит от знакови дела срещу лицата на организираната престъпност кара анкетираните българи да бъдат скептици за крайните резултати. Едва ли през последните години е имало по-голямо предизвикателство пред съдебната система у нас, посочва още проучването на НЦИОМ.