България е лоялен член на НАТО, армията ни е изключително подготвена.
Това увери премиерът Бойко Борисов на среща със заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер в Министерския съвет, информира МС.

Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, каза Борисов.

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация.  На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО, изтъкна още Борисов.

Министър-председателят отчете, че правителството полага всички усилия за модернизирането на българската армия и даде за пример военното летище Безмер, където наскоро беше открита най-модерната самолетна писта в България.

Борисов припомни и взетото от Министерски съвет решение целево да бъдат отпуснати 3 млн. лева от бюджета за изграждане на нови казарми на 68-а бригада "Специални сили", както и предложените от правителството и одобрени от парламента дългосрочни проекти за модернизиране на армията.

Министър-председателят обсъди с Марк Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоя за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка. 

България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си“, подчерта Бойко Борисов.

България действително е лоялен член на НАТО . Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, каза от своя страна Шислер.

По време на срещата са били обсъдени въпросите, свързани с евентуално увеличаване на мигрантскта вълна.

Ако се увеличи мигрантският натиск на границата ни, България може да поиска помощ, както това направи Гърция, съобщи началникът на отбраната ген. Константин Попов след разговорите между  Борисов и ген.-лейтенант Шислер.
По думите му, НАТО не може да окаже помощ за защита на нашата сухопътна граница. 
Обсъдена е възможността, ако се наложи, страната ни да получи същата помощ, която беше оказана на Гърция, а именно НАТО да изпрати кораби и лодки, които да превозват мигрантите.

По думите на ген. Попов, още преди около месец са взети превантивни мерки и на границата има близо 400 човека.

"Засега по границата всичко е спокойно", увери той, като поясни, че затова имаме и гранична полиция, и армия по границата.

Въпреки че в момента няма особено напрежение, премиерът изрази притеснение за това, че ако се наложи да има наистина реакция от българската страна, тя ще бъде достатъчно адекватна, коментира началникът на отбраната.

Ген. Попов подчерта, че ситуацията на границата се следи ежедневно и ежеседмично има срещи при вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, на които се обсъждат необходимостите.

Той на свой ред заяви, че премиерът е уверил госта от НАТО в това, че нашите взаимоотношения като партньор и съюзник на останалите страни от НАТО са непроменени и ние ще продължим да бъдем съюзник, на който може да се разчита.

При разговорите Борисов е изразил ясна позиция, че армията ни няма да участва във флотилия в Черно море, тъй като "искаме да бъде море, в което да няма  напрежение".

Генерал-лейтенант Марк Шислер е на тридневно официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов. По думите на ген. Попов, срещата с председателя на Военния комитет на НАТО е била планирана преди месеци, далеч преди събитията в Турция.