България оглавява негативната европейска класация за високи нива на бедност при децата. Това съобщи във Велико Търново представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, цитирана от БНР.

В старата столица се организира форум, посветен на 25-годишнината от приемането на конвенцията на ООН за правата на детето. По време на форума Радочай заяви, че най-голямото предизвикателство за България сега е детската бедност.

По думите й над 50 % от децата у нас живеят в бедност или в риск от бедност. Оказва се, че това са най-високите нива в цяла Европа, като в тази категория се редуваме с Румъния.

Запитана как правителството и общините трябва да преодолеят бедността, Таня Радочай заяви, че е много важно да се отбележи, че всъщност лесно решение няма. Според нея ако имало лесно решение, всички европейски страни са щели да го намерят и да го прилагат. „Но ако има една дума, с която може да се отговори на вашия въпрос или по скоро три думи, това са „образование", „образование", „образование", заяви Радочай.

Близо 7000 деца между първи и четвърти клас нямат достъп до образование у нас. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново Елена Атанасова от представителството на УНИЦЕФ-България, цитирана от БТА.

Атанасова смята, че достъпът до образование може да бъде подпомогнат от общинските администрации. Това е и една от целите на международната мрежа, обединяваща общини със статут на община-приятел на детето.

Традиционната годишна среща на общините с такъв статут се провежда във Велико Търново.

Над 800 градове от цял свят се обединяват в мрежата. 17 от тях са български. Днес предстои да бъдат одобрени най-новите членове на мрежата - Сливен и Гоце Делчев.

За да членува в организацията всяка община трябва да отговаря на девет критерия, сред които най-важни са осигуряване на стабилна среда за развитие на децата, достъп до
здравеопазване и образование и отделни бюджетни средства за подпомагане на инициатива, свързано с детското участие в живота на общността.

Във Велико Търново УНИЦЕФ откри изложба, посветена на детските права, която ще гостува в още десет града в страната.