България не е малка държава, тя е средно голяма държава. Лошото е, че във военно отношение в момента сме джудже. Това мнение изказа проф. Михаил Константинов в коментар в студиото на БиТиВи.

Според него ако искаме да ни се чува поне малко гласът за каквото и да било – трябва да се усили военната компонента на България. „Няма как да стане без това", отсече професорът, като допълни във връзка с повишената терористична опасност, че в момента в света няма безопасни места. Така че и България е заплашена. Именно и заради това, според професора, трябва да се действа внимателно и превантивно.

Според Михаил Константинов Турция не е трябвало да сваля самолета и реакцията на южната ни съседка е била свръхреакция. Професорът напомни, че самата Турция извършва около 5000 нарушения годишно от този тип. "Ако за всяко забърсване на границата се сваля самолет, представяте ли си колко самолета трябваше да загуби Турция”, попита Константинов.

По мнението му от конфликта в Сирия губещи са всички страни, защото от едно напрежение по света никой не може да печели. Но в близък план на практика Русия е печелившата, тъй като без всякаква съпротива от НАТО и от Запада монтира комплекси С-400 - най-добрият зенитно-ракетен комплекс, познат в света.

Чрез този комплекс Русия си осигури контрол над половината Средиземно море – нещо, което Русия отдавна искаше да го направи.

Самата Русия, подчерта проф. Константинов, е имала пълна готовност да направи това, но заради евентуалната ответна реакция обаче, а управляващите в Русия са изчаквали подходящ повод.