Лично българският външен министър Николай Младенов домакинства историческа среща на сирийската опозиция край София, която е първа по рода си. Срещата е тайна и се е провела при изключителни мерки за сигурност в Правец.

На разговорите са участвали около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена, съобщиха от пресцентъра ни на външното ведомство.

Убийствата в Сирия - с ирански почерк

Още...

Те са обединени от общата цел да подобрят координацията помежду си, което да доведе до край на кръвопролитията и смяна на режима в Сирия. Срещата в София е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи.

На фона на случилото се в Хула, днес трябва да направим възможното да убедим международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието, е заявил  Младенов в обръщението си към участниците в срещата.

Представителите на сирийската опозиция са приели обща декларация, в която се казва, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ", която призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава седма.

В декларацията участниците се обръщат към Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да окажат хуманитарна помощ. Трите организации потвърждават необходимостта от цялостното премахване на режима.

Участниците се обръщат и към държавите, които подкрепят все още режима на Башар Асад, и ги призовават да подкрепят революцията и постигането на демократична държава, която е обща цел на всички компоненти на сирийската опозиция.

Уейнан Ал Джабра Асси от Националния блок на сирийските племена е изтъкнал, че тази среща изпраща силно послание към Башар Асад - "че се обединяваме и че този режим ще падне".

От своя страна председателят на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун е подчертал, че ако Съветът за сигурност не поеме своята отговорност, надеждата е това да бъде направено от групата "Приятели на Сирия".

Обединението на опозицията е гаранция за успеха на революцията, обобщил от своя страна Абдулхаким Башар от Кюрдския национален съвет.

Участниците в срещата са се ангажирали да продължат диалога за координация на общи действия.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН осъди режима на Асад заради последните кръвопролития в страната, при които загинаха най-малко 108 души, от които над 30 деца. Официален Дамаск отрече армията да е свързана с нападението и обвини за това терористични групи.

По-рано днес, обаче, представители на сирийската общност в България обвиниха режима на Асад, коментирайки, че почеркът на убийствата е ирански. По думите им Иран и Русия отдавна помагат на управляващите в страната.