Българският външен министър Николай Младенов е направил необявено посещение в Израел вчера, съобщава Israelnationalnews.

Младенов е информирал израелския ремиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка на България в разследването на терористичната атака в Бургас миналата година, в която бяха убити петима израелци и българският шофьор на автобуса.

ГЕРБ не пожела да изслуша Младенов за атентата и Хизбула
Още...

България заяви, че бомбардировките са замислени извън страната и са извършени от чужденци, но все още предстои да публикува пълните резултати от проточилото се разследване, което все още не е приключило, пише израелският вестник Haaretz.

Израелски представител е заявил пред Ройтерс, че разговорите с Младенов „са свързани с чувствителен въпрос на сигурността" и не се съобщават подробности за тях, коментира изданието.

Според Канал 2 обаче докладът показва, че "Хизбула" стои зад бомбардировките.

Припомняме, версията, че „Хизбула" стои в основата на атентата на Летище Сарафово беше обявена почти веднага след атентата. Тя се поддържаше и от Израел и от САЩ. Досега България се въздържаше да се присъедини към тях.

Министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов, който е на посещение в Дъблин, ще актуализира информацията на европейските лидери по отношение на констатациите на България във връзка с атентата.

Новата информация означава, че ЕС може да гласува за обявяването на „Хизбула" за терористична организация, прогнозират израелски медии.

Докладът също така констатира, че Европол - агенцията на ЕС за криминално разузнаване, успешно е идентифицирал трима от четиримата заподозрени за атентата. Всички те очевидно са влезли в България две седмици и половина преди атаката, използвайки фалшиви документи за самоличност.

Пълният текст на доклада ще бъде публикуван след пет дни.

Междувременно обаче, говорителят на МВнР Весела Чернева категорично отрече министър Младенов да е предавал на Израел такъв доклад. По думите й резултатите от разследването на атентата все още не са готови да бъдат съобщени, така че не може да става дума за връчване на какъвто и да е било доклад.

В съобщение на Външно министерство от вчера като основна цел на посещението на министър Младенов в Израел се посочва планирането на предстоящото честване на 70 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Haaretz цитира български политически източници, според които публикуването на изводите от разследването може да се случи най-рано следващия месец.
Възможно е това да стане на 5 февруари, когато се свиква Съвета за национална сигурност, предполага израелското издание.

През септември Великобритания и Холандия призоваха и другите правителства на държавите-членки на ЕС да се присъединят към САЩ в решението за налагане на санкции на "Хизбула" заради подкрепа на президента на Сирия Башар Асад.

Иран, която обвини Израел за организиране на бомбардировките Бургас за пропагандни цели, също е изправена пред санкции от Запада заради ядрената си програма, припомня Haaretz.

По-късно премиерът Борисов, който е на посещение в Австрия, изтъкна, че има голям напредък в разследването на атентата в Бургас, но е нужно още доста време. Той подчерта, че никой не е опълномощен да разговаря по тази тема.

"Официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата", изтъкна Борисов, цитиран от БНР.

Той отказа да коментира информацията в израелските медии и подчерта: "Това си е тяхна отговорност. Израелската телевизия е друга отговорност. Те са в избори сега в Израел. Могат да си коментират каквото си искат. И ние като го преповтаряме, ставаме част от даден план или сценарий. Защо да си го причиняваме като държава?".