България отказа политическо убежище на руския опозиционен активист Евгений Чупов, предаде радио "Свобода". Той се включи предизборната кампания на директора на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов, който се кандидатира за местния вот в Москва. Припомняме, Фондът за борба с корупцията е основан от отровения опозиционен лидер Алексей Навални.

Чупов напусна Русия през май миналата година, след като два пъти беше арестуван от полицията в Москва. Срещу него е изфабрикувано дело за унищожаване на чуждо имущество - обвинението не е представило никакви доказателства за подобно деяние нито на адвоката на Чупов, нито на самия него.

В профила си във Фесбук той посочва, че след като е пристигнал в България заедно със семейството си, съгласно Женевската конвенция за бежанците и Дъблинското споразумение, той и близките му са се обърнали към Агенцията за бежанците с молба за политическо убежище, тъй като се страхуват за живота си, ако се върнат в Русия.

Девет месеца по-късно излиза решение, с което се отказва предоставяне на политическо убежище на Евгений Чупов и семейството му.

В мотивите се казва, че липсват достатъчно доказателства, че той е бил политически активен и че е обект на политическо преследване. Според агенцията, политическите му убеждения са повърхностни и той не е член на опозиционна политическа партия, и може д асе направи обоснован извод, че животът му не е застрашен. Като аргумент се посочва също, че в руското наказателно законодателство не се предвижда смъртна присъда.

"До днес България, макар и да е страна-член на ЕС и да е подписала Женевската конвенция за статута на бежанците, нито веднъж не е предоставила политическо убежище на бежанец от Русия. Смята се, че България не иска да разваля отношенията си с Путин, като предоставя политическо убежище, подтвърждавайки по този начин, че в Русия има политически репресии." - отбелязва Чупов в статуса си в социалната мрежа.