С поредица от чествания в цялата страна беше отбелязана 150-ата годишнина от рождението на поета  Пенчо Славейков, чийто гений ражда прозрението "Бог и България -  единство в двойна плът”.

Това съобщиха организаторите от фондация “Безсмъртни българи” и сдружение „Общество Път на Мъдростта”.

Център на честванията беше родният град на поета – Трявна, като съпътстващи прояви бяха организирани във Велико Търново Кърджали, Хасково, Видин, Шумен,  София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и редица други български градове.

„Пенчо Славейков е поетът, който „предсеща предназначението на България”. С характеристиката „прозрението на българския гений” неговото име е сред 13-те поименни безсмъртни българи в идеята на Ваклуш Толев. Изведени от духовния ръст на 13-вековното ни битие, тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които днес се нуждаем повече от всякога.” – посочват организаторите.

Днес читалище „Пенчо Славейков 1871” в гр. Трявна,  стана домакин на изложбата „13 безсмъртни българи”. Експозицията беше открита от Кольо Дабков, главен експерт "Култура и образование" в община Трявна 
Последва слово за  Пенчо Славейков, произнесено от Румен Сейреков, представител на фондацията "Безсмъртни българи".  

Снимка 231242

Прожектиран бе и едноименен документален филм на тази тема.

Председателят на Фондация "Безсмъртни българи" Петър Николов тържествено връчи на г-жа Юлия Нинова, директор нa Cпeциaлизирaния музeй зa рeзбaрcкo и зoгрaфcкo изкуcтвo, специално изработен плакет. Той ще бъде поставен в Славейковата къща в знак, че един от 13-те безсмъртни българи е Пенчо Славейков.

Снимка 231241

„Той поглежда към бъдещето! Иска не да раздуха въглените на домашното огнище, а да освободи огнището от пепелта, защото мислене, което не може да мине прага на своя дом, не може да внесе развитие! Смъртта отнема Нобеловата награда (която е щяла да му бъде отсъдена), но не е голямо ласкателство да му бъде присъдено това, което се дава и на епигоните на културата. Защото реалността на Духа е повече от реалността на материята!” – пише за него Ваклуш Толев - авторът на идеята за изграждането на пантеон на 13-те безсмъртни българи.

Вътрешната му интуиция, която характеризира историята и психологията на България, е проблем на гениалността на този неповторим поет, равен по мащаб на Омир. Колосалното му въображение, ненадминатата му епичност ще намерим в тази негова „Кървава песен”, за която казвам, че е Българското евангелие!” – пише още Ваклуш Толев в книгата си „Духовните дарове на България”.

Сред 13-те поименни безсмъртни българи са: Цар Борис III Обединител, Хан Аспарух Основател, Княз Борис Покръстител, Цар Симеон Просветител, Св. Климент Охридски Азбучник, Св. Иоан Рилски Покровител, Св. Патриарх Евтимий Мистик и Воин, Отец Паисий Будител, Васил Левски Икона на българската свобода, Баба Тонка Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг Съединител, Пенчо Славейков Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов Воин на оскърбените българи.