Извънредната кампания на УНИЦЕФ България за набиране на средства за децата на Хаити е събрала над 1 640 000 лева, съобщиха организаторите. Акцията стартира на 22 януари 2010 г. и приключи на вчера.

На 2 февруари 2010 се проведе и благотворителния концерт "Надежда за децата на Хаити" в партньорство с bTV.

Тогава в продължение на два часа известни български личности приемаха обаждания на хиляди зрители и ги призоваваха да даряват.

Кампанията беше подкрепена напълно безвъзмездно от популярни изпълнители от българската музикална сцена, телевизионни водещи и актьори, мобилните оператори, Interactive media services.

Българското правителство предостави 250 хил. лева в подкрепа на кампанията като част от официалната помощ за хуманитарни кризи и развитие, чрез бюджета на Министерството на външните работи.

Набраните средства се разпределят според ангажиментите на УНИЦЕФ към децата на Хаити за осигуряване на подслон, питейна вода, таблетки за пречистване на вода, "училище в кутия", храна за недохранените деца, закрила за децата, останали без родители, както и ваксини.

За 2,50 лева УНИЦЕФ купува един пакет високоенергийни бисквити, с които захранваме недохранените деца.

• За 10 лева УНИЦЕФ доставя на едно семейство пречистена вода по време на кризисни ситуации.

• За 30 лева УНИЦЕФ предоставя на децата "Училище в кутия", което му помага да продължава да учи дори и в момент на хуманитарна криза.

• За 10 лева УНИЦЕФ ваксинира едно дете против смъртоносни болести.

Засегнатите от земетресението хора достигнаха 3 милиона, от които 2 милиона пребиват в Порт-о-Пренс. Почти 1.5 милиона деца са пряко засегнати от катастрофата.

Най-тревожното към момента е осезаемият дефицит на здравословни санитарни условия и достатъчно подслон.

Хуманитарната усилия се съсредоточат върху спешното осигуряване на подслон и системи за канализация, тъй като се задава дъждовния и буреносен сезон. Има реална опасност палатковите лагери да бъдат наводнени с нечисти води или направо да бъдат отнесени.