Българската конституция гарантира свободата на вероизповеданието и забранява религиозната дискриминация, въпреки че източното православно християнство е определено като традиционно за страната.

Това се посочва в частта за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на религиозните свободи по света.

Законите, свързани със свободата на вероизповеданието, са двусмислени и дават възможност за произволни решения относно възможността нерегистрирани религиозни групи да практикуват публично религията си.

В доклада се посочва, че приетият през 2002 г. Закон за вероизповеданията на практика обяви извън закона т. нар. алтернативен Синод на Българската православна църква.

Според закона отцепниците от регистрирана религиозна група нямат право да използват същото име или да предявяват претенции за собственост, посочват авторите на доклада.

Правителството като цяло спазва свободата на вероизповедание, но има съобщения за намеса на правителството в религиозни спорове и за нетолерантност от страна на местните власти. Повечето регистрирани в България религиозни групи не срещат никакви пречки по отношение на религиозни ритуали, традиции и практики.

В страната действат две православни семинарии, еврейско училище, три ислямски училища, ислямски университет, мюсюлмански културен център, протестантска семинария и два теологични факултета във висши учебни заведения.
Правителството спазва религиозните празници на Българската православна църква и се съобразява с празниците на останалите религиозни групи.

Няма и данни за дискриминация спрямо отделни религиозни групи при реституцията на собственост, национализирана по време на комунистическия режим. Конституцията забранява създаването на политически партии на религиозна основа.

В обектите на българските въоръжени сили е забранена всякаква религиозна дейност, но военните могат да участват в религиозни събития като частни лица. Няма съобщения за осъдени или арестувани по религиозни причини.

Дискриминацията, преследването и общата нетолерантност в обществото, особено в медиите, по отношение на някои нетрадиционни религиозни групи, остава проблем, се посочва в доклада.

Регистрирани са случаи, при които местните власти са отправяли предупреждения, засягащи действията на религиозни групи като Свидетелите на Йехова, мормоните и други, които се описват като "опасни секти", се посочва в доклада на Държавния департамент.