България е сред първите страни по разводи в ЕС след Чехия, Литва и Естония, сочи статистика на Евростат, цитирана от БНР. Най-стабилни са браковете в Ирландия и Италия.

Според статистиката всеки втори брак в ЕС завършва с развод, а всяко трето дете се ражда в семейство без официално сключен брак.

Статистика на Националния статистически институт също констатира, че всеки втори брак в България приключва с развод до 10-тат година. Водещо място в класацията по разтрогнати бракове заемат големите градове, докато в малките градове и селата браковете показват по-голяма устойчивост. София е с рекорд по жители с два развода, следвана от Пловдив.

Водеща причина за раздялата на съпрузите е несходство в характерите. След нея идват алкохолизмът, наркомания, пристрастеност към хазарта, физически или психически тормоз. Изневярата е едва на пето място в класацията на причините за развод.

Според социолозите и психолозите критичната възраст, при която партньорите могат да „погледнат встрани" е 38-42 години. Сред причините за увеличаването на броя на разводите у нас са и битовите неуредици и намесата на роднини.

Статистиката сочи, че броят на сключваните бракове намалява, а на разводите се увеличава. В условията на икономическа и финансова криза българите се развеждат и заради пари и имоти.

В резултат на динамичното ежедневие и борбата за оцеляване семействата изпадат в изолация, което разрушава отношенията и води до криза в брака, завършваща с развод.