Българската браншова камара "Пътища" алармира, че отрасълът е подложен на безпрецедентен натиск, който фирмите, упражняващи дейността, не могат да понесат. Като причини за това те изтъкнаха забавянето на доклада на междуведомствената работна група за работата по всички договори за Текущ ремонт и поддържане и липсата на приета Методика за индексиране на договорите в строителството създават реална опасност за унищожаването на пътно-строителния бранш. Те изразиха позицията си в отворено писмо.

Според ББК Пътища администрацията не можа да спази поетите ангажименти и да възобнови ремонтите на всички Републикански пътища, заради липсата на Методология за адекватна индексация на цените на материалите, която да даде възможност за работа, без фирмите да генерират допълнителни загуби.

От организацията подчертават, че не е спазен и лично поетият от премиера Кирил Петков ангажимент в срок до 7 май 2022 г. да приключи на работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности по всички договори за Текущ ремонт и поддържане. ББК Пътища настоява във възможно най-кратки срокове да бъдат официално запознати с доклада и да бъдат поети ангажименти с конкретни срокове за разплащане на останалите 50% от изпълнените и сертифицирани дейности.

През последните месеци Българска браншова камара "Пътища" води разговори с изпълнителната власт и във връзка с драстичния скок на цените на строителните материали. Приемането на Методика за индексиране на договорите в строителството е крайно необходимо. Досега обсъжданият механизъм бе това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, но тази седмица бе предложено да се приемат поправки в Закона за обществените поръчки. Подобна мярка ще забави драстично процеса и обрича строителния сектор на гибел.

Българска браншова камара "Пътища" апелира поетите ангажименти от държавните институции да бъдат спазени и подкрепя справедливите искания на обявения Национален протест на национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и ССИ.

Механизъм за компенсация на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, спасяване на българската икономика и спиране обедняването на нацията не са политически искания, а приоритети за съхраняване на населението и икономиката на страната, категорични са от ББК Пътища.

Ако исканията им не бъдат чути от бранша за готови за протестни действия.

ББК "Пътища" призова депутатите да не уронват престижа на бранша

ББК "Пътища" призова депутатите да не уронват престижа на бранша

Недопустимо е да се правят внушения, като за целта се използват неверни твърдения