Български и американски военнослужещи от сухопътните войски на двете страни демонстрираха умения при стрелба със снайпер.

Тактическото занятие се проведе в рамките на съвместния българо-американски курс за снайперисти. В него участваха 20 снайперисти от сухопътните войски на България и САЩ. Те изпълниха стрелби по подвижни мишени и по рингове с диаметър 10, 20 и 30 см, отдалечени на 600 метра от стрелците.

"Това е първата за тази година съвместна българо-американска подготовка, която има за цел повишаване на уменията на военнослужещите и на оперативната съвместимост на формированията", каза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.

Командирът на ротата от 5-ти кавалерийски полк капитан Стивън Къмби също отбеляза, че опитът в бойната подготовка, който военнослужещите обменят в съвместната работа, допринася за изграждане на устойчиво партньорство.

През тази година за изграждане и повишаване на професионалните способности на военнослужещите от 101-ви алпийски полк са планирани регулярни съвместни подготовки с американски и английски военнослужещи в нашата страна, както и 8 учения, които ще се проведат в Италия, Германия, Украйна, Румъния, Турция и Словения.