Започна съвместна българо-американска военна подготовка "Тракийска пролет - 2017". Тя ще се проведе до 23 март 2017 г. в района на Пловдив. В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

"Тракийска пролет - 2017" ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнение на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на НАТО.

От американска страна в съвместната българо-американска подготовка ще участват транспортни самолети С-130 Херкулес, както и инженеро-технически, обслужващ и летателен личен състав.

От българска страна участват личен състав и формирования от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Силите за Специални операции, Военновъздушните сили, Военноморските сили, транспортен самолет "Спартан" и зенитно-ракетен дивизион.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J "Херкулес" и "Спартан".

Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Съвместната българо-американска подготовка "Тракийска пролет" се провежда в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2017 г.