Български специалисти ще разработят програма, която ще открива фалшивите новини, предаде Нова Телевизия.

Големите гиганти Google и Facebook вече работят по подобни приложения, тъй като манипулациите в онлайн пространството стават все по-опасни. Особено очевидни са последиците от тях след последните избори в САЩ и Франция.

Фалшивите новини (напоследък все повече се употребява международното им наименование "фейк") са индустрия за милиони, която поваля правителства и изкривява обществените нагласи. Индустрия, която моделира истината в удобна за поръчителя посока.

"Най-опасните фалшиви новини са онези, които постепенно изкривяват възприятията на хората за това какво се случва около тях или по света", обяснява Васил Величков, експерт в системите за медия мониторинг.

Информационният хаос, в който живеем, е удобна среда за раждането на псевдоновини. Само в българското интернет пространство всеки ден се тиражират над 200 хиляди публикации.

"Така тръгват фалшивите новини. Обикновено от някоя анонимна медия, след това се разпространяват от някакви тролове. И в един момент хората си казват: добре де, тя тази новина е навсякъде." - коменитра Васил Величков.

Крайната цел на българските специалисти е да създадат самостоятелно приложение или добавка към Facebook, която ще открива статиите със съмнителна достоверност и ще сигнализира на онези, които ги четат. Подготовката за амбициозната задача е готова - избрани са над 2500 фалшиви новини. На тази база бъдещият алгоритъм ще трябва да се научи сам да открива псевдоновините.

"Трудността ще дойде от това, че българският език е доста специфичен. Тоест има много представки, докато английският в това отношение е много по-лесен." - смята Антон Ненов, анализатор на данни.