Новоизбраните български представители в Европейския парламент /ЕП/ посветиха първата си пресконференция след избирането им на трагедията в Либия.

Те изразиха своята подкрепа за приетата на Третата световна среща на българските медии в Рим декларация, призоваваща богатите хора по света да помогнат за решаването на проблема с болните от СПИН стотици либийски деца и с шестимата осъдени на смърт медици.

В навечерието на утрешното заседание на Върховния касационен съд в Триполи по последното обжалване на присъдите, българските депутати в ЕП поеха ангажимент действията им, свързани със солидарност към децата, да продължат и след евентуалното положително разрешаване на въпроса с медиците.

Винаги ще подкрепям тази инициатива като жена и майка, заяви Душана Здравкова /ГЕРБ/ от Групата на ЕНП. Тя припомни, че представляваната от нея политическа сила единствена бе включила в листите си за ЕП българска медицинска сестра, която е била сред първоначално задържаните чужденци в Бенгази през 1998 г. във връзка с епидемията от СПИН.

Метин Казак /ДПС/ от Групата на либералите в ЕП отбеляза, че солидарността с декларацията от Рим би показала съпричастността на Европа към трагедията в Джамахирията. Той посочи, че ЕС би изразил най-ясно подкрепата си с помощ за дейността на Международен фонд-Бенгази.

Биляна Раева /НДСВ/ от Групата на либералите в ЕП определи призива от Рим като първа стъпка по дълъг път.

Димитър Стоянов /Атака/ коментира, че проблемът със СПИН е голям както в Либия, така и в цяла Африка, което дава допълнителен стимул за оказване на помощ от страна на правителствата и гражданските общества в Европа.

Евгени Кирилов /ПЕС/ от Групата на социалистите в ЕП призова медиите в Либия на свой ред да изразят съчувствие към съдбата на осъдените медици.

Говорителят на Асоциацията "Заедно срещу смъртното наказание" Мишел Тоб, който също участва в пресконференцията, заяви очакването си утрешният ден да постави "началото на края" на случая в Либия. Предстои решителна седмица за медиците, каза той.

Тоб допълни, че утре в Брюксел ще е насрочена пресконференция непосредствено след заседанието на ВКС, в която ще участват и роднини на подсъдимите българи. Председателят на Съюза на електронните медии в България Радосвет Радев отбеляза, че декларацията от Рим се ползва с подкрепата на папа Бенедикт Шестнайсети, както и на президента на САЩ Джордж Буш, на които е била предоставена.

Журналистите, отразяващи работата на ЕП в Страсбург, получиха пресматериали, подготвени от специалните пратеници на българските национални медии в Либия, представящи накратко историята на процеса. Информацията е активна от днес на адрес libya.dir.bg.