Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски започнаха участието си в учението на НАТО "Ramstein Legacy - 2024". То ще продължи до 14 юни, съобщи Министерството на отбраната.

Учението се провежда на полигон "Корен", както и на териториите и във въздушните пространства на България и Румъния. В него също взеха участие формирования от Военновъздушните сили и Многонационалната бойна група на НАТО в България.

Сухопътните войски бяха въоръжени със зенитно-ракетен комплекс "ОСА", Военновъздушните сили - със зенитно-ракетен комплекс "КУБ", а Многонационалната бойна група на НАТО в България - с преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър", които се предислоцираха на учебен полигон "Корен" през вчерашния ден.

Управлението на формированията ще се осъществява от развърнат Групов оперативен център на територията на полигона.

Като част от учението, в периода от 11 до 13 юни, на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла" ще се проведат стрелби. В тях ще участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски, които ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси.

Турска военна техника преминава през България

Турска военна техника преминава през България

Това ще се случи на 6 и 7 юни