Българският храм в Атина "Св. Иван Рилски" се сдоби днес с камбана, която е дарение от народния певец Илия Луков, съобщи БНР.

На храма бяха дарени две икони от министъра на правосъдието Миглена Тачева. Неделната сутрешна литургия бе водена от отец Атанасий, след което бе направен водосвет и бе окачена камбаната.

В двора на църквата тържеството продължи с новия пътуващ събор "Хайде на хорото", чиято инициатива е на Илия Луков и продуцентска къща "Пирина".

Няколко хиляди българи присъстваха на надиграването и събора в Атина, включиха се и десетки гръцки граждани. И догодина сърцата на българите в гръцката столица ще бъдат сгрени от песните на Илия Луков и ансамбъл "Пирина".

На тържеството от гръцка страна присъстваха представители на Гръцката православна църква, заместник-министърът на външните работи и заместник-кметът на община "Агии Анаргири".

Официални гости от българска страна бяха заместник-посланикът Димитър Енчев, консул Николай Караиванов и други служители на българското посолство в Атина.

 В събора взеха участие народната певица Любка Рондова, младите народни певици Цветелина Башкехайова, Полина Паунова и българската писателка и етнографка Елена Огнянова.