Общото събрание на Българската академия на науките изрази своето възмущение от размера на бюджетната субсидия, предвидена за Академията за 2022 г.

От там посочват, че с министерско постановление от декември 2020 г. за най-ниската академична длъжност "асистент" в държавните висши училища беше определена минимална месечна работна заплата от 1300 лв.

За сравнение, минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв., т.е. 72% от възнаграждението на колега на същата длъжност в държавно висше училище. Нещо повече, основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище, посочват от академията.

Дават 378 800 лв. на БАН да качи правописния си речник онлайн

Дават 378 800 лв. на БАН да качи правописния си речник онлайн

Нова платформа и с ново име БЕРОН

Оттам смятат, че дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната, пише в декларацията на общото събрание на БАН.

В нейния край се отправя призив за спешен диалог с управляващите, преди учените от академията да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия.