Банките, които са кредитирали проекти по САПАРД, започват да завеждат дела за конфискуване на имущество на фермери.

Това съобщи Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България, цитиран от БНР. Той коментира, че вината е на администрацията, която трябва да си свърши работата, за да могат фермерите да получат субсидиите, след като са били одобрени за това.

Трима фермери от Русе коментираха, че заради неизплатените субсидии вероятно ще стигнат до фалит.

Имах договор с Държавен фонд „Земеделие", изпълнил съм всички клаузи по него, подал съм заявление за изплащане на субсидия, заяви Росен Милев от Силистра. Пари обаче не са били изплатени. Той допълни, че срещу него има заведен изпълнителен лист. Аз нямам никаква вина, каза още земеделецът и  добави - Само лъжи виждам отсреща.

Към неговото мнение се присъедини и друг фермер, одобрен за получаване на субсидии-Любослав Кюмюрджииски от Кочериново. Той заяви, че е бил одобрен за средства по САПАРД още 2006г. Не съм получил нито лев, каза той и допълни, че вече три месеца няма възможност да изплаща вноските по изтегления банков заем.

Той беше категоричен, че ако в близките месеци не започне изплащане на субсидиите го очаква сигурен фалит.

Ивайло Тодоров съобщи още, че има нагласа сред потърпевшите фермери да заведат дела срещу Фонд Земеделие, заради тези случаи.