Басейнът „Спартак" ще запази своето предназначение, но по всяка вероятност ще мине към Столична община, която ще го стопанисва.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

В регистъра на Столична община МВР стои като институция, която трябва да плаща и данъци, и начислени суми за такса смет за басейна, коментира министърът.

Преди време Цветанов заяви, че МВР ще си търси собствеността върху басейна, който се ползвал от частни дружества.

Никой от предишното ръководство на МВР не си е потърсил правата по казуса.

С акт за собственост от 1984 г. басейнът "Спартак" е предоставен за ползване от МВР. През 1990 г. със заповед на зам.-министъра на вътрешните работи басейнът "Спартак" се предоставя безвъзмездно за оперативно управление на "Левски -Спартак".

През 1994 г. се сключва договор между МВР и Спортен клуб "Левски" за съвместна експлоатация, издръжка и управление на басейна.

На 22 декември 1999 г. се сключва договор за съвместна дейност между Спортен клуб "Левски" и търговско дружество "Спарта - 2000" за срок от 10 години.

Една от клаузите на договора регламентира разпределянето на печалбата от басейна да бъде в съотношение 30% за Спортен клуб "Левски" и 70% - за търговското дружество.

Припомняме, миналата седмица управителният съвет на спортен клуб „Левски" писмено уведоми МВР, че може да продължи да стопанисва басейнаСпартак".