Български батальони има много, но говорим за създаването на батальонна бойна група каквато в момента няма. Предстои да се създаде тепърва така. Това заяви министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев в отговор на въпрос за дефицитите, които трябва да бъдат попълвани. По думите му едни дефицити не могат да бъдат преодолени за ден или два.

Говори се за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО за това какво трябва да съдържа една батальонна бойна група. В една такава батальонна бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме в българската армия, обясни Янев. Това е един от елементите, който ще бъде направено запитване с други държави членки на НАТО този дефицит да бъде попълнен.

Във връзка със срещата на заместник-външния министър на САЩ и има ли американски предложения, с които да бъде помогнато да направим батальонната бойна група, Янев заяви, че с американските представители ще разговаря по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете държави в областта на отбраната. Вероятно ще има комуникации по темата дали американски елементи и сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Решенията ще се взимат след истинските разговори на военно-техническо ниво. В алгоритъма на взимане на решения предстои среща на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица и ще има хоризонт за военно-техническите разговори.

Ф-16 кацат у нас със закъснение от няколко месеца

Ф-16 кацат у нас със закъснение от няколко месеца

Утре Янев ще се срещне с фирмата производител на изтребителите

Има приблизителни разчети за това колко би струвала една бойна батальонна група, но все още е рано да се говори, защото няма детайли за пълната картина на бойната група. Има време, ще го направим, увери Янев.

Коментарът си той направи, след като участва в годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тема "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

Снимка 562762

Източник: Министерство на отбраната