Министерството на здравеопазването заедно с доброволци от Българския червен кръст започнаха съвместна акция за ползите от ваксинацията в страната

Доброволци на БЧК раздават информационни брошури за безопасността и ефективността на ваксините в София. Целта е до хората да достига достъпна и проверена информация относно ползите от имунизацията срещу COVID-19.

В следващите дни доброволци на БЧК ще раздават брошури и в градовете Пловдив, Варна и Бургас.

На 26 август, четвъртък, акцията ще стартира пред общината в Пловдив. На 27 август, петък, акция ще се проведе и в град Варна. На 31 август, вторник, инициативата ще започне пред общината в Бургас.

"Ваксинацията срещу COVID-19 е едно от оръжията, с които можем да върнем нормалния си начин на живот и да предпазим както себе си, така и близките си от заразяване. Второто важно нещо е спазването на противоепидемичните мерки", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Сборният пункт на доброволците на Българския младежки червен кръст в София бе пред метростанция "Сердика", от където те тръгнаха по бул. "Витоша" и продължиха акцията по раздаване на информационни брошури пред НДК.

Новите "белези" на COVID-19: продължителна температура до 40 градуса и кашлица със задух

Новите "белези" на COVID-19: продължителна температура до 40 градуса и кашлица със задух

Температурата не се влияе от антипиретици

"Подготвени сме да отговорим на всички въпроси, от които се интересуват хората. За момента най-важното е всички да вземат информирано решение относно ваксинацията. Като начало искаме да преборим всички митове и да обясним, че ваксините са безопасни. Почти цялото ми семейство е ваксинирано. На мен също ми предстои ваксинация. Смятам, че това е начинът да преборим пандемията", коментира доброволецът Виктор Цветанов. 

Д-р Златанов посочи, че към момента заболяемостта е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е на място, ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

Д-р Златанов съобщи още, че във всички градове, където е възможно, ще функционират така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Там ще се извършва триаж на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за хоспитализация в лечебно заведение.

"Всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от неотложните случаи", обясни заместник-министърът на здравеопазването.

Той посочи, че в тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо.

1891 са новите случаи на коронавирус у нас

1891 са новите случаи на коронавирус у нас

57 починали от COVID-19 за ден