Белоглавият лешояд вече гнезди в Сливенския Балкан след близо век отсъствие, съобщи Зелени Балкани. Загнездването на вида като документираха двойка с излюпено малко. В близост до успешната двойка има още една, която си е избрала гнездова ниша, но или не се е размножавала тази година или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето й.  

В друга част на парка има наблюдавани други 2 сформирани двойки, харесали си скални площадки, но все още не са пристъпили към размножаване. Така общата численост се оценява на 4 двойки, заели територията на парка към момента. 

Предвестник на загнездването беше регистрираната още миналата година привързаност към територията на парка на група птици, които я посещаваха независимо от наличието или отсъствието на храна на площадката за подхранване. В началото на тази година това поведение беше потвърдено с установяването на 2 места за нощувки, приютяващи до 17 птици. 

Този резултат бе постигнат 10 години след началото на реинтродукцията на вида на територията на Природен парк "Сините камъни". Предстои съвместо с оторизираните институциии и любители на природата - туристи, алпинисти, въздушни спортове да бъдат набелязани мерки за съхраняване на гнездовищата и нощувките на вида.