Бъдещи съвместни проекти между София и Берлин обсъдиха премиерът Бойко Борисов и кметът на Берлин Клаус Воверайт, който е у нас по покана на Йорданка Фандъкова. Столичният кмет също присъства на срещата.

Воверайт уточни, че съвместният проект, който ще осъществят Берлин и София, ще е за санирането на старите панелни сгради в българската столица.

След срещата столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че обсъждането на съвместния проект между Берлин и София за саниране на старите панелки ще започне наесен.

Тя изрази надежда столичани да се възползват да регистрират етажната собственост, за да могат  да оползотворят финансовите възможности на оперативните програми.

Разбира се всеки собственик ще трябва да участва със собствени средства, уточни Йорданка Фандъкова. Берлин може да ни помогне в организацията и в техническата помощ, посочи столичният кмет.

Фандъкова каза още, че ние ще предадем опита си в развитието на археологията и културно-историческо наследство, както и ще представим на Берлин българското "ноу хау" как се строи метро и в същото време се разкриват исторически забележителности.

Стана ясно, че през зимата Фандъкова е посетила берлинския център за управление на транспорта и се е договорила с кмета на Берлин да разменим експерти и специалисти.

Отношенията между България и Германия са традиционно добри, каза от своя страна Воверайт.

Кметът на Берлин изтъкна, че над 50% от населението на Европа живее в големите градове и столиците. Поради тази причина по думите му трябва да се набележат мерки за развитие на големите градове.

Трябва да се подобри инфраструктурата, да се гарантира на жителите добър градски транспорт, жилища, изтъкна кметът на Берлин. За това обаче са необходими много средства, категоричен бе Воверайт.

Ще работим за развитие на икономическите отношения между Германия и България, за което съществена роля ще играят София и Берлин, обеща кметът на Берлин.

Премиерът Борисов от своя страна изтъкна, че Клаус Воверайт е един от най-уважаваните политици в Германия и определи посещението му у нас за знаково.

По думите на министър-председателя Воверайт е голям приятел на България.

След срещата стана още ясно, че в момента столична община разработва проект за 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" за купуване на 50 нови тролейбуси. Средствата ще отидат и за разработване на система за управление на транспорта в столицата.

От срещата стана ясно още, че германският канцлер Ангела Меркел ще посети България на 12 октомври.