От утре всеки водач на моторно превозно средство, който не си е купил от новите винетки за 2010 г., ще бъде глобен.

Очаква се КАТ да засили проверките, защото днес изтича гратисният период, през който важаха миналогодишните стикери, както и заради бума на фалшиви винетки, които се продават за 15 лв.

Цената на истинската винетка е 67 лв. за автомобилите.

Стикери могат да се купят от СИБАНК, големите бензиностанции, Пътната агенция, на граничните пунктове, в магазините "Пикадили" и от интернет сайта vinetka.com.

По закон санкцията за водач без винетка е 100 лв.

Винетки за над 13.5 милиона лева са продадени за първите дни на разпространението им до 24-януари, отчитат от дружеството "Разпространение на винетни стикери".

До момента изградената дистрибуторска мрежа реално осигурява винетки за над 95% от автомобилите в страната.

Винетки се продават и от дистрибуторите на РВС - „Лукойл", OMV, Еко България, Литекс, ШЕЛ, Ромпетрол, „Петрол" от офисите на „Деспред", както и от всички магазини за хранителни стоки от веригата Пикадили.

Стикерите се продават и във веригата за плащания на комунални сметки EasyPay, магазините на Office1Superstore, МиБМ Експрес, офисите на СОМАТ, ТИР АД, Евротрейд, застрахователни брокери - Брокер Инс и Хирон, и отделни вериги и магазини за резервни части.

Списъкът на дистрибуторите е публикуван на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" и на сайта на консорциума www.rvs.bg.

Поради постъпилите сигнали за продажба на фалшиви винетни стикери АПИ апелира гражданите да закупуват винетки от официално обявените разпространителски пунктове.