Подаваме по електронен път заявленията за обезщетенията при безработица.

Това реши кабинетът на днешното си заседание. Отпада също така и подаването на декларация за имотно състояние за получаване на социална пенсия за старост или персонална пенсия.

Министерски съвет прие 8 проекта на постановления за изменение на наредби в сферата на труда и социалната политика с цел облекчаване на административната тежест.

Отпада подаването на документ, удостоверяващ , че детето е учащо се при получаване на персонална пенсия. НОИ вече ще може служебно да получава тази информация от МОН. Урежда се и нова административна услуга.

От 1 юли тази година безработните ще могат да подават в НОИ заявленията си за получаване на обезщетение за безработица по електронен път. Ще се ползва електронен подпис или електронният персонален код, който могат да получат от НОИ.

Безработните ще имат право на избор да контрактуват с НОИ по поща, гише или по електронен път. Също така отпада и необходимостта от представяне на документи, удостоверяващи осигурителен стаж, при подаване на заявление за получаване на обезщетение за безработица. Тази информация ще се ползва от базата данни на НОИ.