В днешния Международународен ден на детската книга, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" обяви създаването на "Библиотека Малък герой". От болницата информират, че детската библиотека ще бъде обособена на територията на всички клиники и отделения на лечебното заведение, където се приемат и лекуват деца.

Инициативата е подкрепена от няколко издателства и верига книжарници, които са дарили десетки книги.

На специално организирано събитие по случай празника на детската книга, даренията са приети от проф. д-р Иван Поромански - изпълнителен директор на болницата, проф. д-р Христо Шивачев - заместник изпълнителен директор по медицинската дейност и началник на Клиниката по детска хирургия, както и главната медицинска сестра Маргарита Стоянова. Присъствали са още старши медицински сестри от детските отделения на болницата, както и представители на част от издателствата.

Инфузионни помпи ще помагат на детските неврохирурзи

Инфузионни помпи ще помагат на детските неврохирурзи

Направено е дарение от признателен родител

"Благодарение на помощта, която ни оказвате, дарявайки тези книги, имаме възможност да направим престоя на малките пациенти по-лек и не толкова травмиращ. Вярвам, че книгите ще заместят поне малко смартфоните", смята проф. Поромански.

Преминалите през спешните кабинети деца в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за миналата година са над 22 хил., като голям брой от тях са хоспитализирани. "Щастлив съм, че имаме възможност да надградим съществуващата библиотека като я разширим. До този момент нямахме такава във всички детски отделения. От днес, освен психологическата подкрепа, която оказваме на децата по време на престоя им в Пирогов, с предоставените книги ще възпитаваме и развиваме ценности и умения за общуване в нашите малки герои.", коментира проф. Шивачев.

"Всички дарени книги в полза на инициативата ще получат специално създаден печат "Библиотека Малък герой Пирогов" преди да намерят място в ръцете на поредния малък герой в най-голямата болница за оказване на спешна медицинска помощ в България", отбелязват от здравното заведение.