Полицията е допуснала редица пропуски по време н протеста на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци.

Това заяви бившият началник на НСО ген. Румен Миланов в ефира на "Денят ON AIR". Според него българските охранителни структури нямат ефективен модел на управление и това създава множество проблеми пред органите на реда.

За Миланов е била необходима среща между органите на реда и представители на протестиращите, за да изложат и двете страни позициите си.

Ако зависеше от мен, бих направил първо това, разясни той. 

Пуснаха от ареста всички задържани на протеста на 2 септември

Пуснаха от ареста всички задържани на протеста на 2 септември

Решението на съда е окончателно

Първият пропуск са били провокаторите и предварителната информация за забранени предмети и бавната реакция по отстраняването им, счита той. Защото би могло да се стигне до тежки ситуации с намиращите се на протеста мирни цивилни, сред които и деца. Би трябвало подозрителни хора да бъдат и задържани. Те могат и много бързо да се изтеглят и да оставят останалите цивилни да им понасят отговорността. 

Тези провокатори са общият враг на демонстранти и полиция. 

Полицейските служители са в една нелека психологична обстановка, призна той. Полицаят бива руган, хвърлят му камъни, бомбички - а той си е на поста. Трябва да се отдава необходимото уважение към полицейските служители. Основна грешка беше, че се допуснаха агресивните хора, които създадоха напрежение. Полицията се забави да реагира своевременно спрямо тях. Полицаите се справиха с променлив успех, коментира ген. Миланов.

Той подчерта, че е недопустимо органите на реда да носят боксове и специални нашивки. Това не е регламентирано. 

Полицаят не е престъпник, за да използва инструментариума на престъпността. Той трябва да използва инструментите на властта. Не е възможно полицейските ръководители да не са видели нашивките на своите служители. Преди всяко мероприятие се извършва инструктаж, категоричен бе бившият началник на НСО.

Използането на спрейове се извършва след команда, не кой както иска.